Γαλλία: Παραπομπή της Μαρίν Λεπέν ζητεί ο εισαγγελέας

Γαλλία: Παραπομπή της Μαρίν Λεπέν ζητεί ο εισαγγελέας
AP Photo/Thomas Padilla

Στο σκαμνί θέλει η εισαγγελία του Παρισιού να δει να κάθεται η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς (ιστορική ηγέτιδα γιατί πλέον έχει παραχωρήσει τα ηνία του κόμματος γαμπρό της Ζορντάν Μπαρντελά) Μαρίν Λεπέν για την υπόθεση κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών αποζημιώσεων προς την ομάδα των ευρωβουλευτών του κόμματος που τότε ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα η εισαγγελία στην πρόταση της προς τους δικαστές, ζητά την παραπομπή σε δίκη της ίδιας της Μαρίν Λεπέν, αλλά και ακόμα 23 στελεχών του Εθνικού Συναγερμού, καθώς έπειτα από επταετή έρευνα κατέληξε στο πόρισμα πως όλοι τους έχουν ευθύνη για το γεγονός πως ευρωπαϊκά χρήματα που προορίζονταν για τις πληρωμές βοηθών των ευρωβουλευτών τελικά έμπαιναν στις τσέπες εργαζόμενων του κόμματος. Αυτό συνέβαινε από το 2004 μέχρι και το 2016 και σύμφωνα με το σκεπτικό των εισαγγελέων αποτελεί κακοδιαχείριση αφού οι ευρωβουλευτές πληρώνονται αποζημιώσεις για να απασχολούν εργαζόμενους για τα καθήκοντα τους και όχι για να έχει εργαζόμενους το κόμμα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 11 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν και του πραγματικά ιστορικού ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς, του 95χρονου πλέον πατέρα της Ζαν Μαρί, αλλά και 13 βοηθοί του ευρωκοινοβουλίου.

Είναι ξεκάθαρο πως η υπόθεση εάν τελικά πάει σε δίκη θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος τόσο προσωπικά για την Λεπέν, όσο και για την παράταξη της, καθώς η Μαρίν ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία μετά την αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν το 2027.

Τόσο η Λεπέν όσο και οι συγκατηγορούμενοι της θα έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δεκαετούς φυλάκισης και πρόστιμο ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ όσοι είναι εκλεγμένοι όπως η Λεπέν χάνουν το δικαίωμα τους να κατέχουν δημόσιο αξίωμα για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter