Γαλλία-προεδρικές εκλογές: Στο 65% η συμμετοχή, μεγαλύτερη αποχή από το 2017

Γαλλία-προεδρικές εκλογές: Στο 65% η συμμετοχή, μεγαλύτερη αποχή από το 2017

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα ανέρχεται τις απογευματινές ώρες, σε 65%, ποσοστό που παραμένει περίπου 4,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα του 2017.

Η αποχή κυμαίνεται σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα της συμμετοχής σε στο 26,5%, τέσσερις μονάδες περισσότερο από το 2017.

Nα σημειωθεί ότι οι κάλπες κλείνουν στις 7μμ ώρα Γαλλίας ενώ σε μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 8μμ (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

Οι δύο πρώτοι στον δεύτερο γύρο

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλος του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά.

Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν. Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter