Γαλλία: Προφυλακιστέος o 69χρονος που σκότωσε 3 Κούρδους

Γαλλία: Προφυλακιστέος o 69χρονος που σκότωσε 3 Κούρδους

Την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω φυλετικού μίσους, αλλά και οπλοφορία και οπλοκατοχή, αποφάσισε τη Δευτέρα να ασκήσει το δικαστικό συμβούλιο του Παρισιού στον 69χρονο Γάλλο, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή άνοιξε πυρ στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο «Αχμέτ Καγιά» στο Παρίσι και σε διπλανό κατάστημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Κούρδοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο ύποπτος, συνταξιούχος μηχανοδηγός, παραδέχτηκε ότι τρέφει «παθολογικό μίσος για τους ξένους», το οποίο όπως είπε ο ίδιος προέκυψε μετά από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του 2016. Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού, αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος είναι «αυτοκτονικός και καταθλιπτικός», ενώ επιβεβαιώνεται το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεση, διότι δήλωσε στον εισαγγελέα ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει αφού «δολοφονήσει πρώτα μετανάστες».

Εν τω μεταξύ, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων.

Στο σημείο της επίθεσης οι διαδηλωτές τοποθέτησαν φωτογραφίες των θυμάτων, λουλούδια και αναμμένα κεριά. Η πορεία έφτασε σε άλλο δρόμο της κουρδικής συνοικίας, όπου δολοφονήθηκαν, στις 9 Ιανουαρίου 2013, τρία μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η υπόθεση αυτή δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι και σήμερα.

Ένταση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού

Η υπόθεση της δολοφονίας των τριών Κούρδων έχει φέρει για μια ακόμη φορά ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Παρισιού, καθώς η Τουρκία διαμαρτύρεται για «αντιτουρκική προπαγάνδα».

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τουρκία κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά τη δολοφονική επίθεση το ΡΚΚ έχει αποδυθεί σε αντιτουρκική προπαγάνδα στη Γαλλία.

«Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στην προπαγάνδα που εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας μας κύκλοι του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ανέφερε μια διπλωματική πηγή, ανακοινώνοντας ότι το ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή Ερβέ Μαγκρό.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι ότι επέτρεψε σε υποστηρικτές του PKK να διαδηλώσουν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε ορισμένα πλακάτ των συγκεντρωμένων γινόταν λόγος για δεσμούς της Τουρκίας με τον Γάλλο δράστη και ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι τις κατηγορίες αυτές επανέλαβαν «οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και οι πολιτικοί».

Πηγή: AFP, France24

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Στον ανακριτή οδηγείται τη Δευτέρα ο 69χρονος που σκότωσε τους 3 Κούρδους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter