Γαλλία προς Λευκορωσία: «Απελευθερώστε όλους τους αδίκως φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους»

Γαλλία προς Λευκορωσία: «Απελευθερώστε όλους τους αδίκως φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους»

Σε απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που είναι αδίκως φυλακισμένοι καλεί η Γαλλία τη λευκορωσική κυβέρνηση, ενώ είναι σε εξέλιξη η δίκη των συνεργατριών της ενημερωτικής ιστοσελίδας Tut.by, του κύριου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της Λευκορωσίας.

Ανάμεσα στις κατηγορούμενες, η διευθύντρια της ιστοσελίδας Μαρίνα Ζολότοβα και η πρώην γενική διευθύντρια Λιουντμίλα Τσεκίνα. Ειδικότερα, η Μαρίνα Ζολότοβα και η πρώην γενική διευθύντρια της ιστοσελίδας Λιουντμίλα Τσεκίνα, καθώς και τρεις ακόμη συνεργάτιδες -οι δημοσιογράφοι Ολγκα Λόικο, Ελένα Τολκατσίοβα και η νομικός Εκατερίνα Τσατσένκο- κατηγορούνται για «φοροδιαφυγή» και «υποκίνηση κοινωνικού μίσους».

Η δίκη «επιβεβαιώνει την συνεχή ενίσχυση της καταστολής των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης, κατά παραβίασιν των διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Λευκορωσία», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελμάς, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ζητούμε εκ νέου την απελευθέρωση όλων των αδίκως φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε καταγγέλλοντας επίσης την σύλληψη του Αντρέι Ντμίτριεφ, «μετά την σύλληψη και άλλων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του 2020».

Η δίκη των δημοσιογράφων της ενημερωτικής ιστοσελίδας Tut.by, που είχε καλύψει το κίνημα διαμαρτυρίας που κατέβασε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Μινσκκαι άλλων πόλων της χώρας επί πολλές εβδομάδες, ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών την Δευτέρα.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter