Γαλλία: Πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε 5 τράπεζες για φορολογική απάτη

Γαλλία: Πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε 5 τράπεζες για φορολογική απάτη

Πέντε γαλλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Societe Generale και η BNP Paribas, αντιμετωπίζουν συλλογικά πρόστιμα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.

HSBC, η Natixis και η Exane της BNP αποτελούν επίσης μέρος της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία ανέφερε ότι τα πρόστιμα περιλαμβάνουν ποινές και αναδρομικούς τόκους. Οι προκαταρκτικές έρευνες που σχετίζονται με τις επιδρομές ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως Cum-Cum, κατά την οποία οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα το εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογούνταν είτε οι φόροι επιστρέφονταν. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και το ποσό που εξοικονομήθηκε μοιραζόταν μεταξύ των μερών.

Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της Societe Generale επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα συμμετέχει στην έρευνα.

Πηγή: New York Times, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter