Γαλλία: Πυρά εναντίον του Μακρόν για την υπεράσπιση του Ντεπαρντιέ

Γαλλία: Πυρά εναντίον του Μακρόν για την υπεράσπιση του Ντεπαρντιέ

Επικρίσεις δέχεται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την υπεράσπιση του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι ο Ντεπαρντιέ ήταν στόχος «ανθρωποκυνηγητού» και πρόσθεσε ότι η ύψιστη τιμή της Γαλλίας, η Λεγεώνα της Τιμής, δεν πρέπει να του αφαιρεθεί.

Ο Ντεπαρντιέ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση από 13 γυναίκες και κινηματογραφήθηκε να κάνει άσεμνες δηλώσεις σε ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα. Αρνείται κάθε αδίκημα.

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση την Τετάρτη, ο Μακρόν σημείωσε ότι ο Ντεπαρντιέ είναι «ένας σπουδαίος ηθοποιός» που «κάνει τη Γαλλία περήφανη». Ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα έδειξε τον Ντεπαρντιέ να παρενοχλεί σεξουαλικά μία μεταφράστρια και να κάνει σεξουαλικά σχόλια για ένα 10χρονο παιδί. Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ αφαίρεσε από τον Ντεπαρντιέ την τιμή του Εθνικού Τάγματος της καναδικής επαρχίας στις 13 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, ο Μακρόν εκτιμά ότι η Λεγεώνα της Τιμής -η υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας, η οποία απονεμήθηκε στον Ντεπαρντιέ το 1996- «δεν χωρά ηθικολογίες». Πρόσθεσε ότι η Λεγεώνα δεν πρέπει να αφαιρεθεί από τον Ντεπαρντιέ βάσει «αναφορών». Ο Ντεπαρντιέ τέθηκε υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση το 2020.

Επικρίσεις από πολιτικούς

Η Σαντρίν Ρουσό, βουλεύτρια του κόμματος των Πρασίνων, ανέφερε ότι ο πρόεδρος είχε προσβάλει θύματα σεξουαλικής βίας με την υπεράσπιση του ηθοποιού. Είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Κάποιος που σεξουαλοποιεί ένα 10χρονο παιδί δεν κάνει μια χώρα περήφανη».

Η Ραφαέλ Ρεμί-Λελέ, σύμβουλος των Πρασίνων στο Παρίσι, είπε ότι εάν ο Ντεπαρντιέ δεν λογοδοτήσει, τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης «δεν θα σημαίνουν ποτέ τόσο πολλά όσο η υποτιθέμενη φήμη ενός άνδρα». Υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος απογοητεύει τις Γαλλίδες. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει πει στο παρελθόν ότι η ισότητα των φύλων θα είναι ο «μεγάλος στόχος» του. Όμως φεμινιστικές ομάδες δήλωσαν ότι είναι απογοητευμένες από τα αποτελέσματα της θητείας του.

«Σεξιστικό σύστημα»

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2022 ανέφερε ότι οι πολιτικές του ήταν «ανεπαρκείς» και απέτυχαν να μεταμορφώσουν ένα «βαθιά σεξιστικό σύστημα». Ο διορισμός του Ζεράλ Νταρμανέν από τον Μακρόν ως υπουργού Εσωτερικών το 2020, παρά τις δύο κατηγορίες για βιασμό, επικρίθηκε επίσης από φεμινιστικές ομάδες.

Ο Νταρμανέν δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για έγκλημα. Μια υπόθεση που ασκήθηκε από μια από τις κατήγορές του, τη Σόφι Πάτερσον-Σπατς, απορρίφθηκε το 2022. Η Ελιζαμπέτ Μπορν, που διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Μακρόν πέρυσι, είναι η μόλις η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό – «Ιδεολογική νίκη» λέει η Λεπέν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter