Γαλλία: Ρεκόρ αποχής στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Γαλλία: Ρεκόρ αποχής στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών

Ρεκόρ αποχής καταγράφεται και πάλι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται σήμερα στη Γαλλία καθώς η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο ιδιο επίπεδο με την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρώτος γύρος αποτέλεσε χαστούκι για την πλειοψηφία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου. Ήταν όμως σε ελεύθερη πτώση σε σύγκριση με τις περιφερειακές (50,54%) και διαμερισματικές (41,92%) εκλογές του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις 20 Ιουνίου, τα δύο τρίτα των περίπου 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1958, από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Απογοήτευση από την πολιτική; Καλοκαιρινό σαββατοκύριακο την ώρα που η Γαλλία αίρει τα περιοριστικά μέτρα; Μήνυμα των πολιτών για αλλαγή των θεσμών; Οι λόγοι για την αποχή αυτή είναι διάφοροι.

«Εγώ ψήφισα, αλλά δεν βγαίνει τίποτα», σχολίασε ένας 66χρονος συνταξιούχος στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι κανένα από τα τρία παιδιά του δεν θα ψηφίσει. «Το να ψηφίσεις για την προεδρία έχει νόημα, αλλά για τις περιφερειακές δεν ξέρουμε τίποτα. Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι; Δεν έχω ιδέα», συνόψισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter