Γαλλία: Σάρωσαν Μακρόν και αποχή

Γαλλία: Σάρωσαν Μακρόν και αποχή

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν χθες Κυριακή με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Το μήνυμα της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

«Καγκελάριος #Merkel: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον @EmmanuelMacron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι γκρίνιες της αριστεράς

Ο Πιέρ Λοράν, ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), δήλωσε στο τέλος του σημερινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών πως «η διαίρεση των δυνάμεων της αριστεράς πληρώνεται πολύ ακριβά» και κάλεσε σε κινητοποίηση μπροστά στον κίνδυνο μιας ηγεμονίας του En Marche και των Ρεπουμπλικάνων (LR) στο κοινοβούλιο.

«Οι δυνάμεις που υποστήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν βρέθηκαν σε ανταγωνισμό έπειτα από τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ανυπότακτης Γαλλίας», ανέφερε ο Λοράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε συγκεντρώσει πάνω από 19% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε αρνηθεί να συνάψει συμφωνία με το PCF για τις βουλευτικές εκλογές. Οι δυνάμεις αυτές «υφίστανται όλες απόψε τις συνέπειες. Αυτό συμβαίνει και με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το εθνικό αποτέλεσμα του οποίου είναι πολύ χαμηλό», προσθέτει ο Λοράν στην ανακοίνωσή του.

Προσκεκλημένος στο πλατό της France 2, ο Λοράν υποστήριξε πως κατ’ αυτόν η λέξη που συνοψίζει τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι «απειλή για τη δημοκρατία, με μια Εθνοσυνέλευση στην οποία κυριαρχούν το En Marche και οι Ρεπουμπλικάνοι (LR)».«Επειδή το είδαμε στον εργασιακό κώδικα, το LR δεν θα είναι μια αντιπολίτευση, αλλά ερέθισμα για να προχωρήσει πιο μακριά», κατήγγειλε ο επικεφαλής του PCF.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter