Γαλλία: Σαρωτική νίκη Μακρόν και …αποχής, προβλέπουν οι δημοσκόποι

Γαλλία: Σαρωτική νίκη Μακρόν και …αποχής, προβλέπουν οι δημοσκόποι

Μια «σαρωτική» νίκη για τον Μακρόν και ένα ρεκόρ αποχής (48%), είναι τα δύο στοιχεία που προβλέπουν οι σφυγμομετρήσεις για τις βουλευτικές στη Γαλλία, των οποίων έχουμε αύριο τον πρώτο γύρο. Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους, δεν πρόκειται να πάει αύριο να ψηφίσει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Odoxa.

Στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση το 2012, η αποχή ήταν 42,78% γι’ αυτό οι σχολιαστές μιλούν για ρεκόρ αποχής. Οι ίδιοι σχολιαστές αποδίδουν την τάση αυτή σε μια σχετική κούραση των Γάλλων από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και από τη γενικευμένη πεποίθηση ότι «τα ζάρια έχουν πέσει» και είναι σίγουρη η πλατιά νίκη των υποψηφίων του Μακρόν.

Ο στόχος του Εμμανουέλ Μακρόν για μια απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι έχει όλες τις πιθανότητες να εκπληρωθεί, αφού όλες οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη, από 390 έως 427 έδρες (Ipsos Sopra Steria) στο σύνολο των 577 της γαλλικής Βουλής.

Έτσι στη Γαλλία, έχουν αρχίσει να μιλούν για «Μακρονμάνια» και για «παλιρροιακό κύμα» που κινδυνεύει να συντρίψει τα άλλα κόμματα, αφήνοντας σχεδόν άφωνη την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Για τη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του Κέντρου (UDI) οι προβλέψεις δίνουν από 95 έως 115 έδρες για δε το σοσιαλιστικό κόμμα (PS) από 22 έως 32 έδρες.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ’ ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.

Το θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με μια δόση απλής αναλογικής στην οποία έχει ήδη αναφερθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, είναι σίγουρο ότι επανέλθει στις συζητήσεις.

Θα πρέπει ίσως να ληφθεί υπόψη ότι οι δημοσκοπήσεις έγιναν πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις για ένα «σύστημα πληρωμών» βάσει του οποίου 10 εργαζόμενοι στο κεντρώο κόμμα «Modem» του Φρανσουά Μπαϊρού, εισέπρατταν μέρος των αμοιβών τους ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί ευρωβουλευτών. Για το θέμα, ο εισαγγελέας Παρισίων, διέταξε χθες προκαταρκτική έρευνα.

Η υπόθεση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν για την οποία κατηγορείται και η Μαρίν Λεπέν, για την αμοιβή δηλαδή από την ΕΕ συνεργατών της στο κόμμα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς στην ΕΕ.

Σύμφωνα πρώτες εκτιμήσεις πάντως, δεν φαίνεται το περιστατικό αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Μακρόν. Αντίθετα μάλιστα, είναι θέμα που αφορά στις παλιές κομματικές συνήθειες από τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει να απαλλαχθεί.

Αυτός που κινδυνεύει να ζημιωθεί είναι ο Φρανσουά Μπαϋρού, υπουργός δικαιοσύνης σήμερα και πρωτεργάτης για τον νόμο περί «ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές του κόμματός του.

Ήδη έχουν υψωθεί οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του Μπαϊρού, η αποδυνάμωση του οποίου κάθε άλλο παρά μπορεί να ενοχλήσει τον Μακρόν, με δεδομένη την δύναμη που ο ίδιος έχει πλέον αποκτήσει.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter