Γαλλία: Σε αχαρτογράφητα νερά η πολιτική ζωή

Γαλλία: Σε αχαρτογράφητα νερά η πολιτική ζωή

Η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολη για τον Εμανουέλ Μακρόν. Η δύναμή του μειώθηκε και έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ οι κύριοι αντίπαλοί του ενισχύθηκαν, με την ακροδεξιά να σπάει ρεκόρ εδρών, γεγονός που σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου. Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της E΄ Γαλλικής Δημοκρατίας, που δημιουργήθηκε το 1958, η ισχύς μεταφέρεται από το παλάτι των Ηλυσίων στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία θα γίνονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Αργοπεθαίνει το κέντρο;

Ο Μακρόν προσπάθησε να δημιουργήσει έναν τρίτο δρόμο ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στους γκολικούς αρχικά κι έπειτα με τη Μαρίν Λεπέν. Πλασαρίστηκε σαν ο νέος και δυναμικός μάνατζερ που θα διαχειριζόταν τη χώρα σαν εταιρεία. Το νεοφιλελεύθερο προφίλ του όμως άρχισε να φθίνει το κεντρώο πρόσωπο που ήθελε να προβάλει προς τα έξω. Παράλληλα, η προσπάθειά του να ενσωματώσει στο κόμμα ανθρώπους και πολιτικές από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά είχε αποτέλεσμα την ανάδειξη της άκρας Δεξιάς ως νόμιμης επιλογής απέναντι στην πολιτική του.

Με την κοινωνική ένταση να αυξάνεται, ο Μακρόν ενέτεινε την καταστολή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ακόμη και ακρωτηριασμοί σε διαδηλωτές την εποχή των «κίτρινων γιλέκων». Παράλληλα, με τα ποσοστά της ευρύτερης Αριστεράς να πέφτουν, ο Μακρόν έμπαινε σε όλο και πιο δεξιές ατραπούς, χρησιμοποιώντας ακόμη και ισλαμοφοβική ρητορική για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών όμως ανέκρουσε πρύμναν και γύρισε το τιμόνι αριστερά, για να αποσπάσει αριστερές ψήφους απέναντι στη Λεπέν…

Το αποτέλεσμα ήδη αποκαλείται μεγάλη προσωπική του αποτυχία. Αλλά τι συμβαίνει με τα άλλα κόμματα; Εκτιμήσεις στον Τύπο προβλέπουν ότι ο Μακρόν θα προσπαθήσει να κυβερνήσει συνάπτοντας συμμαχίες για κάθε θέμα ξεχωριστά, ανάλογα με τη συγκυρία. Ομως τα κόμματα θα περιμένουν να δουν εάν θα διαλύσει τη Βουλή και εάν θα πάνε σε εκλογές σε ένα χρόνο περίπου.

Αθέμιτη παρέμβαση

Ηδη από τον πρώτο γύρο πολιτικοί του κόμματος του Μακρόν προέτρεπαν –εμμέσως πλην σαφώς– τους ψηφοφόρους του Μακρόν να απέχουν όπου συγκρούονταν η Ενωμένη Αριστερά με τη Λεπέν. Μάλιστα, το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων του Μακρόν εκτιμάται σε 70% στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι που αναμετριούνταν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν από το μέτωπο της Ενωμένης Αριστεράς (NUPES) με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και το κόμμα της Λεπέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 62 αναμετρήσεις NUPES – Λεπέν στον δεύτερο γύρο η Λεπέν βγήκε κερδισμένη: 35 ανέδειξαν νικητή από το κόμμα της, 27 από την αριστερή συμμαχία.

Γεωγραφική κατανομή

Οι δυτικές περιοχές της Γαλλίας, που βρέχονται από τον Ατλαντικό, είναι αναφανδόν υπέρ της συμμαχίας του Μακρόν, αφού εκεί επικράτησε άνετα. Στο Παρίσι όμως απέσπασε τα καλύτερα ποσοστά της. Από την άλλη, η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν σημείωσε καλά ποσοστά στα νότια της χώρας και τα περίχωρα των Παρισίων. Η Λεπέν είδε τα ποσοστά της να ξεπερνούν το 60% στα βόρεια και τα βορειοανατολικά, ενώ είχε κέρδη και στις μεσογειακές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή ήταν γενικά υψηλή, όμως στον βορρά και στα ανατολικά της χώρας, εκεί δηλαδή όπου θριάμβευσε η Λεπέν, η αποχή χτύπησε κόκκινο… Αυτό εξηγείται, πέραν της απογοήτευσης των νεαρών Γάλλων από την πολιτική, και από την αρνητική στάση που κράτησε το στρατόπεδο του Μακρόν απέναντι στον Μελανσόν.

Υποψήφιοι και ψηφοφόροι

Στην πλειονότητά τους οι βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου συνεχίζουν να ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελώντας σχεδόν το 48% των εκλεγμένων. Ως μέτρο σύγκρισης πρέπει να ειπωθεί ότι στη Γαλλία αυτή η κατηγορία επαγγελμάτων αποτελεί το 21% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού. Παράλληλα, άλλη μια δυσαναλογία είναι ότι στο κοινοβούλιο οι ανειδίκευτοι εργάτες είναι κάτω από 1%, ενώ αγγίζουν το 19% στον ενεργό εργασιακά πληθυσμό.

Σχετικά με την εκπαίδευση των ψηφοφόρων φαίνεται, από πρόσφατη ανάλυση του Science Po για τον πρώτο γύρο των προεδρικών, ότι Μελανσόν και Μακρόν έχουν περίπου την ίδια απήχηση στους απόφοιτους λυκείου και πανεπιστημίου, ενώ η Λεπέν αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της από τους απόφοιτους λυκείου. Από τις λαϊκές τάξεις προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της Λεπέν (60%) και έπεται ο Μελανσόν (44%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά των φιλελευθέρων στο κάθε κόμμα: οι πολιτισμικά φιλελεύθεροι αποτέλεσαν κατά 59% το εκλογικό σώμα του Μελανσόν, ενώ το 55% όσων ψήφισαν Μακρόν δήλωσαν οικονομικά φιλελεύθεροι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter