Γαλλία: «Σκληρή» αντιπολίτευση προανήγγειλε η Λεπέν, «καμία συμμαχία» οι Ρεπουμπλικανοί

Γαλλία: «Σκληρή» αντιπολίτευση προανήγγειλε η Λεπέν, «καμία συμμαχία» οι Ρεπουμπλικανοί

Με αριθμό εδρών-ρεκόρ σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε απόψε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Η ίδια η Λεπέν εκλέγεται βουλευτής στην περιφέρεια Ενέν-Μπομόν.

Ρεπουμπλικάνοι: Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

Λεμέρ: «Δημοκρατικό σοκ»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.

Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.

Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».

Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter