Γαλλία: Σκληρή μάχη Μακρόν – Λεπέν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή

Γαλλία: Σκληρή μάχη Μακρόν – Λεπέν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή

Η σκιά του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πέφτει βαριά μόνον στην Ουκρανία, αλλά και στη Γαλλία. Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που ανησυχούν ότι η επόμενη στρατηγική του νίκη, μπορεί να μην λάβει χώρα σε ουκρανικό έδαφος αλλά στη Γαλλία. Ο εκλογικός «περίπατος» του Εμανουέλ Μακρόν έγινε θρίλερ, καθώς καλπάζουν τα δημοσκοπικά ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν άφησε τις εθνικιστικές κορώνες και τις δηλώσεις συμπάθειας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, εστίασε στην ακρίβεια και μείωσε τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Και πρόκειται για ιδιόμορφες εκλογές: Από την μια ένα προσωποπαγές κόμμα ενός νέου πολιτικού και από την άλλη, μια πολιτικός-χαμαιλέοντας… Οι δυο τους έχουν βάλει στο περιθώριο τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας κι έχουν ακυρώσει τις προβλέψεις.

Το 1979 Ρεπουμπλικάνοι και Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν περισσότερο από το 90% των ψήφων. Στις εκλογές της Κυριακής, και οι δυο μαζί είναι ζήτημα αν συγκεντρώσουν το 10%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε ύσταστη έκκληση στους νέους να ψηφίσουν λίγο πριν λήξει η προεκλογική καμπάνια για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής:

H αποχή
H χρήσιμη ψήφος
H επιλογή της τελευταίας στιγμής
Οι εκπλήξεις των δημοσκοπήσεων

Η Δεξιά και η Σοσιαλίστρια υποψήφιες καταποντίστηκαν, μαλιστα η τελευταία κάτω από το εκλογικό όριο του 5% για επιστροφή των εξόδων της.

Ποσοστό ρεκόρ συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν, χάρη στον ακροδεξιό Ερικ Ζεμούρ που ναι μεν «έπεσε» στις δημοσκοπήσεις αλλά θα είναι ένας απο τους “διαιτητές” του δεύτερου εκλογικού γύρου.

Ρεκόρ είναι επίσης το ποσοστό του αριστερού Ζαν-Λικ Μελενσόν στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter