Γαλλία: «Στιλ Μακρόν» στις διπλωματικές σχέσεις

Γαλλία: «Στιλ Μακρόν» στις διπλωματικές σχέσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε με επιτυχία την επίφοβη δοκιμασία του διπλωματικού βαπτίσματος μετά τις διαδοχικές του συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας ένα στιλ «χωρίς ταμπού», κρίνει ο γαλλικός Τύπος.

«Στην έντονη διπλωματική εβδομάδα που έλαβε τέλος θεαματικά στις Βερσαλλίες, ορισμένοι προέβλεπαν μία επίφοβη διαδικασία βαπτίσματος για τον Εμανουέλ Μακρόν», υπενθυμίζει ο Αρνό ντε λα Γρανζ στην εφημερίδα Le Figaro.

«Δύο τετ-α-τετ, με τον Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι προφανές ότι έχουν υπάρξει συναντήσεις περισσότερο αποστειρωμένες», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι «απέναντι στον Πούτιν, μέσα στον μεγαλοπρεπή διάκοσμο των Βερσαλλιών, ο Μακρόν όρθωσε ένα τόνο “αυστηρό και ευθύ”».

«Ο Μακρόν παίζει το στοίχημα του διαλόγου με τον Πούτιν», είναι ο τίτλος της Les Echos. «Επανεκκινεί χωρίς να περιμένει έναν διάλογο που έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια» και «αναζητά σε όλους τους καυτούς επίκαιρους φακέλους μία συνεργασία που πλέον κρίνεται απαραίτητη», γράφει η Κατρίν Σατινιού. «Αυτό δεν αποκλείει τις έντονες αντεγκλήσεις κατ΄ιδίαν».

«Μία απαρχή ύφεσης ανάμεσα στους δύο ηγέτες, χωρίς να εξαιρούνται τα ακανθώδη θέματα», γράφει η Le Parisien/Aujourd’hui en France.

Υπήρχε κάτι σαν «αέρας εξομάλυνσης κάτω από τις χρυσές μπορντούρες του ανάκτορου των Βερσαλλιών, γράφει η Liberation , η οποία διαπιστώνει ωστόσο «απουσία θεαματικής προόδου».

Για τον Μορίς Ουλρίς της L’ Humanite, «είναι προφανές ότι είναι καλύτερο να συζητάς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά να καταφεύγεις σε φανφαρονισμούς για να μιλάς τελικά στο κενό, όπως έγινε την τελευταία πενταετία. Με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να μιλάς με τον Τραμπ και με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να μιλάς με την Κίνα».

«Επιβλητική ως προς το πλαίσιο, προσεκτική απέναντι στις ρωσικές ευαισθησίες, αλλά αυθάδης επί της ουσίας, η χθεσινή συνάντηση επέτρεψε την απεμπλοκή της διμερούς σχέσης από ένα αδιέξοδο δρόμο», γράφει ο Λοράν Μαρσάν της Ouest-France.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμετρήθηκε με τον πιο ψυχρό εκ των ηγετών», γράφει ο Αλέν Ντουζάρ της Est-Republicain.

«Είναι προφανές ότι σκιαγραφείται ένα στιλ Μακρόν», διαπιστώνει ο Πασκάλ Κοκί στην Les Dernieres Nouvelles d’Alsace. «Έγκειται στο να βάζεις όλα τα θέματα στο τραπέζι, ανάμεσά τους και τα πιο ακανθώδη, και να προτείνεις να συζητηθούν χωρίς ταμπού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter