Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην Total εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς

Γαλλία: Συνεχίζεται η απεργία στην Total εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς

Τουλάχιστον για μια ημέρα ακόμη αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι απεργίες των εργαζομένων στην γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών Total αυτή τη Δευτέρα, έπειτα από δυο εβδομάδες κινητοποιήσεων. Η απεργία, που έχει παραλύσει διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα, έχει σκοπό να διεκδικήσει αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να περιέχουν το μερίδιο των εργαζομένων στα υπερκέρδη της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGT, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά, παρά την παραίνεση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις πετρελαϊκές να φερθούν υπεύθυνα. Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου παρατηρήθηκε έλλειψη τουλάχιστον σε ένα τύπο καυσίμου σε περίπου το ένα τρίτο των πρατηρίων όλης της χώρας.

Αύξηση μισθών για τον πληθωρισμό και τα υπερκέρδη

Τα συνδικάτα θέλουν να μιλήσουν για τους μισθούς του 2022, εξαιτίας του μεγάλου πληθωρισμού, ενώ η διοίκηση της Total για το 2023. Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση 10% για τον τρέχοντα χρόνο (7% για τον πληθωρισμό και 3% για το μοίρασμα των υπερκερδών της εταιρείας στους εργαζομένους), τη στιγμή που ο ενεργειακός κολοσσός έχει κέρδη μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ελλείψεις στα καύσιμα κάνουν τους εργοδότες να ανησυχούν. Η συνομοσπονδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ζητήσει μέτρα από το κράτος για να εξασφαλίσει την προμήθεια καυσίμων, που περιλαμβάνουν ακόμα και επίταξη των διυλιστηρίων. Η μεγαλύτερη εργοδοτική ομοσπονδία, Medef, καλεί το CGT να επιτρέψει την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων της Total και της Esso-ExxonMobil, αφού το 75% των εργαζομένων πηγαίνει στη δουλειά του με το αμάξι.

Εκβιασμός και αδιέξοδο

Από την πλευρά της, η εταιρεία λέει ότι θα επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις, μεταφέροντάς τες από το Νοέμβριο στον Οκτώβριο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ανοίξουν τα διυλιστήρια και τα πρατήρια καυσίμων. Από την πλευρά του, το CGT κάνει λόγο για εκβιασμό της εταιρείας ώστε να λήξει η απεργία, ενώ η εταιρεία διατείνεται ότι τον εκβιασμό τον νιώθουν και οι γάλλοι πολίτες, με την έλλειψη καυσίμων στην αντλία.

Σε αδιέξοδο βρίσκεται επίσης και η Esso-ExxonMobil, της οποίας τα δύο διυλιστήρια στη Γαλλία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Αναμένεται να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση με τα συνδικάτα από αυτή τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία στη Γαλλία: Κινητοποιήσεις για την απορρύθμιση στις συντάξεις και για καλύτερους μισθούς

Γαλλία – ΤοtalEnergies: Eπισπεύδει τις συνομιλίες για τους μισθούς υπό την πίεση των απεργών

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter