Γαλλία: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στο Μπατακλάν

Γαλλία: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στο Μπατακλάν

Οι ερευνητές των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι έχουν ταυτοποιήσει τον έναν από τους καμικάζι που ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους κοντά στο Stade de France, σηματοδοτώντας την έναρξη της σειράς των τζιχαντιστικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Από τις τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, η μία ήταν στο θέατρο Μπατακλάν, όπου άφησε πίσω της 90 νεκρούς.

Από τους τρεις καμικάζι του Stade de France, μόνον ένας ήταν γνωστός μέχρι τώρα: ο Μπιλάλ Χαντφί, ένας Γάλλος κάτοικος Βελγίου, ηλικίας 20 ετών.

Οι πράκτορες της DGSE (γαλλική υπηρεσία πληροφοριών) εκτιμούν ότι ο δεύτερος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα πλαστό συριακό διαβατήριο, είναι ο Άμαρ Ραμαντάν Μανσούρ Μοχάμαντ αλ Σαμπαάουι, ένας Ιρακινός από τη Μοσούλη ηλικίας 20 ετών όταν πραγματοποίησε την επίθεση, σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση των ερευνών.

Μετά την επίθεση, «στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έδωσαν στην οικογένειά (του) το ισόποσο των 5.000 δολαρίων (περίπου 4.670 ευρώ) σε ιρακινά δηνάρια», σύμφωνα με ένα σημείωμα γάλλων πρακτόρων, που φέρει ημερομηνία Φεβρουάριος 2016 και αποχαρακτηρίσθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό, του οποίου έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, για να δικαιολογήσουν αυτή την «αμοιβή», τα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους δεν μίλησαν για τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν Ντενί, αλλά επικαλέσθηκαν ψευδώς μια επίθεση καμικάζι στη Βαγδάτη.

Το τελευταίο μέλος της ομάδας των καμικάζι, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε επίσης ένα πλαστό συριακό διαβατήριο, εξακολουθεί να μην έχει ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με την πηγή που έχει γνώση των ερευνών.

Για να φθάσουν στην Ευρώπη, ο Άμαρ Ραμαντάν Μανσούρ Μοχάμαντ αλ Σααμπάουι και ο μη ταυτοποιημένος καμικάζι είχαν κρυφτεί ανάμεσα στο πλήθος των προσφύγων που στις 3 Οκτωβρίου 2015 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στη Λέρο, μαζί με συνεργούς τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter