Γαλλία: Το αριστερό μέτωπο Nupes κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών για εκλογικά μαγειρέματα

Γαλλία: Το αριστερό μέτωπο Nupes κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών για εκλογικά μαγειρέματα

Με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν, ο οποίος ηγείται της αριστερής συμμαχίας Nupes, καταδικάζουν τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, το υπουργείο Εσωτερικών δεν μέτρησε ψήφους που έλαβαν υποψήφιοι της συμμαχίας, με αποτέλεσμα να μην συνυπολογιστούν στο ποσοστό της συμμαχίας, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι βρίσκεται πίσω από τον πρόεδρο Μακρόν.

Στις καταγγελίες τους, οι «Ανυπότακτοι» καταδικάζουν τις «ανέντιμες πρακτικές του υπουργείου Εσωτερικών» καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες να χειραγωγήσει το αποτέλεσμα, αφού υπήρχε η πρόθεση από το υπουργείο να καταμετρήσει τις ψήφους των συνιστωσών της αριστερής συμμαχίας ξεχωριστά. Φρένο στα σχέδιά του έβαλε το ίδιο το συμβούλιο του Κράτους, το οποίο ζήτησε να υπολογίσει τις ψήφους σαν να πρόκειται για ένα και ενιαίο μέτωπο.

 

Ο μηχανισμός της χειραγώγησης

Σύμφωνα με τους «Ανυπότακτους», το Nupes έλαβε 6.101.968 (ήτοι 26,8%), αλλά το υπουργείο Εσωτερικών του καταμέτρησε μόνον 5.836.202 (25,7%). Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν προσμέτρησε τις ψήφους που έλαβαν υποψήφιοι της αριστερής συμμαχίας, κατατάσσοντάς τους στους «Λοιπούς αριστερούς», ενώ άλλες ψήφοι δεν μετρήθηκαν καν. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού κόμματος στις περιφέρειες Αρντές (Ερβέ Σολινιάκ), Ωτ-Γκαρόν (Ζοέλ Αβιρανιέ) και Μέρτ-Μοζέλ (Ντομινίκ Ποτιέ) δεν μετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ οι ψήφοι που έλαβε η Αριστερά στην Κορσική και τις υπερπόντιες χώρες δεν προσμετρήθηκαν, αφού οι υποψήφιοι Ζαν-Ουγκ Ρατενό και Καρίν Λεμπόν χαρακτηρίστηκαν «ανεξάρτητοι», παρά το γεγονός ότι είναι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν τα τελευταία πέντε χρόνια!

 

Αμφισβήτηση και από τη Le Monde

Τα αποτελέσματα του υπουργείου αμφισβητούνται ακόμα και από την εφημερίδα Le Monde, η οποία υπολογίζει διαφορετικά τα αποτελέσματα, αφού εκτιμά ότι η κατηγοριοποίηση των υποψηφίων του Nupes έγινε λανθασμένα από το υπουργείο. Αυτό οφείλεται στο ότι το υπουργείο, στην επίσημη λίστα των υποψηφίων που παρουσίασε στις 23 Μαΐου, επέλεξε να καταγράψει μόνο τα κόμματα που συναπάρτιζαν την αριστερή συμμαχία και όχι το μέτωπο σαν μια ενιαία πολιτική κίνηση. Έτσι, η εφημερίδα έκανε τη δική της κατηγοριοποίηση, εξάγοντας διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα του υπουργείου, δίνοντας την πρωτιά στο μέτωπο Nupes με 26,1%, ενώ δεύτερη έρχεται η συμμαχία υπό το Μακρόν, με 25,81%. Το υπουργείο δίνει το Μακρόν πρώτο με 25,75% και το μέτωπο Nupes δεύτερο με 25,66%.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter