Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, κλαίνε και επικαλούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού όταν οι πολίτες ζητούν αυξήσεις ή περισσότερη κοινωνική πολιτική.
Ξαφνικά -της Ελλάδας μη εξαιρεμένης- πολλές χώρες ανακοινώνουν τεράστιες αυξήσεις των αμυντικών προϋπολογισμών τους, ενώ παράλληλα κόβουν από τους προϋπολογισμούς τους αρκετές άλλες σημαντικές δαπάνες.
Τώρα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η χώρα θα δαπανήσει 64 δισεκατομμύρια ευρώ για τον στρατό της το 2027 στην τρέχουσα «εποχή των αρπακτικών».
Για να είμαστε ωστόσο τίμιοι, πρέπει να πούμε πως μόνον ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σοσιαλιστής, είπε ένα ηχηρό «όχι» στην αύξηση των αμυντικών δαπανών που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ και χαιρέτισαν πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί χωρίς καν αστερίσκο.
Η Γαλλία -όπως είπε ο Μακρόν- θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στα 64 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.
«Για να είσαι ελεύθερος σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να σε φοβούνται, για να σε φοβούνται πρέπει να είσαι ισχυρός», είπε σε ακροατήριο κορυφαίων στρατιωτικών στους κήπους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

«Ενώ είχαμε σχεδιάσει να διπλασιάσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό έως το 2030, θα τον διπλασιάσουμε έως το 2027. Θα υπάρχουν 64 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα το 2027, δηλαδή διπλάσια από ό,τι το 2017. Είναι μια νέα, ιστορική και αναλογική προσπάθεια», πρόσθεσε.
Η ομιλία του Μακρόν για τις ένοπλες δυνάμεις — η οποία αποτελεί γαλλική παράδοση ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης της 14ης Ιουλίου για την Ημέρα της Βαστίλης — έρχεται αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, όπου οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις βασικές αμυντικές δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επιδιώκουν να αποτρέψουν μια επεκτατική Ρωσία, προετοιμάζοντας παράλληλα τη μειωμένη αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην ήπειρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αρχικά υπονοήσει τον Ιανουάριο ότι η Γαλλία θα χρειαστεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά τι περισσότερο από τις αυξήσεις των δαπανών κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για το 2026 και το 2027 στον επταετή μη δεσμευτικό νόμο περί στρατιωτικού σχεδιασμού της χώρας.
Για να προετοιμάσει το κοινό για τις αυξήσεις δαπανών στο πλαίσιο των πιεσμένων δημόσιων οικονομικών της χώρας, ο Μακρόν ζήτησε από τον αρχηγό του επιτελείου άμυνας, στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ, να αποκαλύψει τις απειλές που αντιμετωπίζει η Γαλλία την Παρασκευή — κυρίως από τη Ρωσία.
Τα νέα χρήματα δεν θα δανειστούν, αλλά θα προκύψουν μέσω «περισσότερης δραστηριότητας και περισσότερης παραγωγής», δήλωσε ο Μακρόν την Κυριακή, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες όταν παρουσιάσει τις κύριες γραμμές του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2026 την Τρίτη.
Ενώ ο Μπαϊρού αναμένεται να παρουσιάσει συνολικές περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο γαλλικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2026 και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027, δήλωσε ο Μακρόν στο ακροατήριό του. Ένας ενημερωμένος νόμος για τον στρατιωτικό σχεδιασμό θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, με στόχους που περιλαμβάνουν την αύξηση των αποθεμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυρομαχικών (ειδικά πυρομαχικών που αιωρούνται, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας), την αεράμυνα και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Η ομιλία του Γάλλου προέδρου έγινε πριν από την ενημέρωση της Εθνικής Στρατηγικής Αναθεώρησης της χώρας, η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Αναμένεται να αναφέρει ότι το μέλλον της ηπείρου θα καθοριστεί από «τη συνεχιζόμενη, διαρκή ρωσική απειλή στα σύνορα της Ευρώπης».
Διαβάστε επίσης:
Ο Τραμπ απείλησε την Ισπανία επειδή ο Σάντσεθ δεν θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς
ΝΑΤΟ: Δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις να διαθέτουν το 5% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς ως το 2035
Eurostat – Ελλάδα: Από τους τελευταίους στο ΑΕΠ, μεταξύ των πρώτων στις δαπάνες για την Άμυνα