Γαλλία: Χωρίς απήχηση η πρόταση Μελανσόν για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα των Nupes

Γαλλία: Χωρίς απήχηση η πρόταση Μελανσόν για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα των Nupes

Η Ενωμένη Αριστερά (Nupes) ήταν μια εκλογικού χαρακτήρα συμμαχία τεσσάρων κομμάτων που σχηματίστηκε εξ αρχής για να προβάλει μια βιώσιμη εναλλακτική στους γάλλους ψηφοφόρους απέναντι στο προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν.

Τη Δευτέρα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης συνιστώσας της συμμαχίας, «Ανυπότακτη Γαλλία», πρότεινε την δημιουργία μιας κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας των συνιστωσών, στην οποία το κάθε κόμμα θα μπορεί να έχει δική του, ξεχωριστή, ομάδα όπως συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο λόγος που κάνει την πρόταση είναι γιατί ο «χαμένος κύριος Μακρόν έχει επιδοθεί σε μια γενική επιχείρηση προσέλκυσης, πράγμα που μας ανησυχεί πολύ», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης. Ο Μελανσόν πιστεύει ότι ο Μακρόν θα αφήσει το Εθνικό Μέτωπο να καταλάβει την επιτροπή Οικονομικών. Παραδοσιακά, η προεδρία αυτής της επιτροπής πηγαίνει στην αντιπολίτευση. Όμως, όπως έχουν τα πράγματα, αν χωριστεί η Ενωμένη Αριστερά εις τα εξ ων συνετέθη, είναι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αυτό που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία στη Βουλή.

Πολύ γρήγορα μετά από αυτή τη δήλωση, οι τρεις εταίροι της Ανυπότακτης Γαλλίας απέρριψαν μια τέτοια υπόθεση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ευρώπη-Οικολογία-Πράσινοι και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπενθύμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε στις αρχές Μαΐου προβλέπει χωριστές ομάδες.

«Ποτέ δεν αφορούσε μια ομάδα. Θα υπάρξει μια σοσιαλιστική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο Πιερ Ζουβέ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος. Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών και συναφών βουλευτών, Βαλερί Ραμπώ, είχε ήδη κλείσει την πόρτα σε μια τέτοια υπόθεση. «Η αριστερά είναι πληθυντική, εκπροσωπείται με τη διαφορετικότητά της στην Εθνοσυνέλευση. Είναι μια δύναμη στην υπηρεσία του γαλλικού λαού. Το να θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτή την ποικιλομορφία είναι λάθος, και το αντιτίθεμαι», έγραψε η βουλευτής στο Twitter.

Διαβάστε επίσης: 

Εκλογές Γαλλία: Νέες αφίξεις «από τα αριστερά», ηχηρές απώλειες για το προεδρικό στρατόπεδο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter