Γαλλία: Υπό πίεση η γαλλική κυβέρνηση – Δεν έκανε δεκτή ο Μακρόν την παραίτηση της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν

Γαλλία: Υπό πίεση η γαλλική κυβέρνηση – Δεν έκανε δεκτή ο Μακρόν την παραίτηση της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν

Η κίνηση της διορισμένης από το Γάλλο πρόεδρο πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, να υποβάλλει το πρωί της Τρίτης την παραίτησή της, με το Μακρόν να αρνείται να την κάνει δεκτή, είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η μακρονική πλειοψηφία. Η Μπορν εξωθήθηκε σε αυτή την ενέργεια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όμως η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα πολλών αποτυχιών μέσα στις λίγες εβδομάδες ζωής της κυβέρνησης που επέλεξε η πρωθυπουργός.

Υπό κηδεμονία

Από την αρχή του διορισμού της, η πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του Φρανσουά Ολάντ κατηγορείται ότι επιλέχθηκε για να έχει ο Μακρόν έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του στο τιμόνι της κυβέρνησης ώστε να συνεχίσει με τις λιγότερες δυνατές τριβές τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχει κατά νου ο γάλλος πρόεδρος, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περαιτέρω εκπτώσεις φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν ήταν σπάνιες οι φορές που η Μπορν δεχόταν κριτική τόσο από αριστερά όσο και από τα δεξιά, ότι βρίσκεται «υπό την κηδεμονία» του Εμανουέλ Μακρόν. Τελευταία σε αυτή τη σειρά επικριτών είναι η πρώην ευρωβουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Ρασιντά Ντατί, που ανέφερε στο δίκτυο BFM ότι «αν παραμείνει (σ.σ. η Μπορν), ο Μακρόν κάνει την επιλογή της ακινησίας» ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Μακρόν κάνει ο ίδιος τις συναντήσεις των διερευνητικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, αγνοώντας την τελείως.

Σκάνδαλο και παραιτήσεις

Ωστόσο η κριτική δεν μένει εκεί. Λίγες μέρες μόνο μετά την δημιουργία της κυβέρνησης Μπορν, έσκασε σαν βόμβα στα γαλλικά ΜΜΕ η κατηγορία για βιασμό για έναν από τους υπουργούς της κυβέρνησης, το Νταμιάν Αμπάντ. Ο Αμπάντ παρόλο που επανεξελέγη βουλευτής, δέχεται πιέσεις από πολίτες, κυρίως γυναίκες, να παραιτηθεί καθώς δεν εμπνέει πλέον το σεβασμό στη διαφορετικότητα την οποία θέλει να πρεσβεύει, αφού είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Πέρα από τις κατηγορίες αυτές, η κυβέρνηση της Μπορν έχει δεχθεί κι άλλα πλήγματα: στις τελευταίες εκλογές, τρεις από τους υπουργούς της δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις του προέδρου, όποιος υπουργός δεν επανεκλεγεί θα πρέπει να παραιτηθεί, όπως και αναμένεται να γίνει το μεσημέρι αυτή της Τρίτης στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter