Γαλλία: Υπουργός ύποπτος για δαπάνες χλιδής αρνείται να παραιτηθεί

Γαλλία: Υπουργός ύποπτος για δαπάνες χλιδής αρνείται να παραιτηθεί

«Πολύ θυμωμένος», ο γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο μιας πολεμικής για πολυτελή δείπνα, για έργα στο υπουργείο του και για ένα διαμέρισμα στη δυτική Γαλλία, δήλωσε σήμερα πως δεν θα παραιτηθεί, παρά τις αποκαλύψεις αυτές που φέρνουν σε δύσκολη θέση την προεδρική πλειοψηφία.

Δημοσιεύοντας φωτογραφίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ο γαλλικός ερευνητικός ιστότοπος Mediapart αποκάλυψε πως, από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Ιούνιο 2018, κατέγραψε μια δεκαριά δείπνα που κινητοποιούσαν κάθε φορά το προσωπικό της κατοικίας του ντε Ρουζί, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Στο τραπέζι σερβίρονταν αστακοί, σαμπάνιες και ακριβά κρασιά grand crus από τις κάβες του κοινοβουλίου για παρέες από δέκα έως τριάντα προσκεκλημένων, που ανήκαν κυρίως στον κύκλο των γνωστών και των φίλων της συζύγου του ντε Ρουζί, της Σεβερίν ντε Ρουζί, δημοσιογράφου στο περιοδικό διασημοτήτων Gala, καταγγέλλει ο Mediapart.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε αίσθηση στη Γαλλία, η οποία επί επτά μήνες γνώρισε την εξέγερση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», πολιτών των μεσαίων και των λαϊκών τάξεων που διαδήλωναν κατά της δημοσιονομικής πίεσης και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου τους. Στη διάρκεια μιας μετακίνησης του υπουργού χθες, Πέμπτη, στην κεντροδυτική Γαλλία, διαδηλωτές τον υποδέχθηκαν με έναν γιγάντιο φουσκωτό αστακό από πλαστικό, ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ήταν βιολογικοί οι αστακοί;» και φώναζαν «Φρανσουά, αστακό για όλους!», σύμφωνα με τα βίντεο.

Ο ντε Ρουζί, πρώην μέλος του οικολογικού κόμματος που συμμάχησε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αμύνθηκε εξηγώντας πως αυτά τα «ανεπίσημα δείπνα» αποτελούσαν μέρος μιας «εργασίας εκπροσώπησης» που εντασσόταν στο πλαίσιο των καθηκόντων του και αρνήθηκε πως επρόκειτο για «βραδιές χλιδής».

Δεσμεύθηκε εξάλλου πως, εν ανάγκη, θα «επιστρέψει κάθε αμφισβητούμενο ευρώ».

Ο υπουργός έγινε δεκτός χθες, Πέμπτη, για σχεδόν δύο ώρες από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και διαβεβαίωσε πως την Τετάρτη είχε λάβει την υποστήριξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να παραιτηθώ. Το είπα στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μου το ζήτησε καθόλου», τόνισε σήμερα μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης BFMTV/RMC.

«Δέχομαι επιθέσεις πρωί, μεσημέρι, βράδυ»

«Εγώ δεν είμαι ούτε γνώστης ούτε λάτρης των grand crus», διευκρίνισε προσθέτοντας κυρίως πως δεν τρώει αστακό επειδή έχει «δυσανεξία στα οστρακόδερμα».

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο υπουργός βρέθηκε μπλεγμένος σε μια νέα υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τον Mediapart, αυτή της μίσθωσης ενός διαμερίσματος κοντά στη Νάντη (δυτική Γαλλία), που φέρεται ότι ανήκει στην κατηγορία των διαμερισμάτων «ελεγχόμενου κοινωνικού ενοικίου».

«Την πληροφορία αυτή, αν αποδειχθεί αληθινή, εγώ δεν την ήξερα ποτέ», αντέδρασε ο υπουργός δημοσιεύοντας τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξε με το γραφείο ακινήτων, το συμβόλαιό του και τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Mediapart και εξηγώντας πως χρησιμοποιεί αυτό το διαμέρισμα για να δέχεται τα παιδιά του όταν τα κρατάει αυτός το σαββατοκύριακο.

«Μπορεί κάποιος να σκεφτεί να τα εγκαταλείψει όλα», όταν «δέχεται επιθέσεις πρωί, μεσημέρι, βράδυ», δήλωσε σήμερα ο ντε Ρουζί. Όμως «δεν θα το κάνω επειδή είμαι πολύ θυμωμένος όταν διαβάζω ένα άρθρο ότι δήθεν νοικιάζω μια κατοικία ελεγχόμενου κοινωνικού ενοικίου», είπε αμυνόμενος και έτοιμος να δακρύσει.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης «ψέμα» μια πληροφορία της εφημερίδας Le Parisien, σύμφωνα με την οποία η σύζυγός του αγόρασε με χρήματα του κοινοβουλίου ένα σεσουάρ μαλλιών επιχρυσωμένο με φύλλα χρυσού έναντι 499 ευρώ.

Για τον βουλευτή Παρισιού Μπενζαμέν Γκριβό, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι δαπάνες αυτές του υπουργού δημιουργούν «μια τρομερή εικόνα» για τους πολιτικούς, τη στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση «ζητάει προσπάθειες».

Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει εκτεταμένα το σήριαλ ντε Ρουζί, κάνοντας λόγο για «φονικά καλοκαίρια στη Μακρονία» μετά το σήριαλ Μπεναλά το περασμένο καλοκαίρι, από το όνομα ενός πρώην συνεργάτη του προέδρου Μακρόν που είχε εμπλακεί σ’ ένα ηχηρό σκάνδαλο (βία εναντίον διαδηλωτών, αδικαιολόγητη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων, αμφιλεγόμενες σχέσεις με έναν ρώσο επιχειρηματία κλπ.).

Σήμερα η περιφερειακή εφημερίδα Ouest-France υποστηρίζει πως ο ντε Ρουζί είχε δεχθεί να οργανώσει στο υπουργείο τον περασμένο Μάρτιο ένα δείπνο με λομπίστες του κόσμου της ενέργειας. Το δείπνο αυτό «εξέπληξε ορισμένα μέλη του περιβάλλοντός του. Πολύ περισσότερο που ο Φρανσουά ντε Ρουζί αποφασίσε να μην καλέσει ορισμένα μέλη του γραφείου του», αναφέρει στον ιστότοπό της η Ouest-France.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter