Γαλλικά ΜΜΕ: Ιστορική η συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες

Γαλλικά ΜΜΕ: Ιστορική η συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες

Η φωτογραφία των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, που με φόντο τις Πρέσπες και υψωμένα τα χέρια σε χειραψία χαιρετίζουν την υπογραφή της συμφωνίας για το όνομα «Βόρειος Μακεδονία», χρησιμοποιήθηκε στις ιστοσελίδες πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Στο σύνολό τους τα ΜΜΕ μιλούν για «ιστορική» συμφωνία, που θα δώσει ένα τέλος σε μια διαμάχη 27 ετών.

Η «Λιμπερασιόν» προβάλλει ιδιαίτερα, στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της, τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την υπογραφή: «Σήμερα κάνουμε το πατριωτικό καθήκον μας, (…) ένα ιστορικό βήμα για να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, ν’ ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Αυτό το βήμα δεν θα πρέπει να μείνει μετέωρο, διότι δίνουμε το παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του μέλλοντας ενάντια στο μίσος».

Η συμφωνία «είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει τα βουνά» δήλωσε από μέρους του ο Ζόραν Ζάεφ, «χάρις στον οποίο άνοιξε ο δρόμος για έναν συμβιβασμό, μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2017, όταν την απέσπασε από την εθνικιστική Δεξιά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αποφασιστικό ρόλο για τη λύση της τελευταίας αυτής διαμάχης που κληρονομήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έπαιξε και η ανησυχία των Ευρωπαίων για μια επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».

Πέρα από τους δύο υπουργούς εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ανάμεσα στους ανάδοχους που παραβρέθηκαν στην τελετή ήταν ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η εκπρόσωπος της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τις δύο χώρες, τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση (…) αποτελεί πηγή έμπνευσης διότι δείχνει ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου».

Το τηλεοπτικό κανάλι «CNews» έδωσε ιδιαίτερη σημασία, με ρεπορτάζ, στις αντιδράσεις και διαδηλώσεις εθνικιστών και στις δύο χώρες, που ήταν κατά της υπογραφής της συμφωνίας.

Η εφημερίδα «Λε Μοντ» αναφέρεται επίσης «στις έντονες αντιδράσεις» που συνάντησαν οι δύο πρωθυπουργοί στις χώρες τους. «Κατηγορούμενος για προδοσία από τους Έλληνες εξτρεμιστές ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπέρασε το Σάββατο την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο συντηρητικός του αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: Από την άλλη πλευρά, «ο πρόεδρος Ιβάνοφ σχεδιάζει να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) για να εμποδίσει αυτό που η εθνικιστική αντιπολίτευση στην οποία πρόσκειται, ονομάζει “συνθηκολόγηση”. Το μόνο όμως που θα καταφέρει θα είναι η καθυστέρηση της επικύρωσής της».

Η «Μοντ» σημειώνει ότι ο πλέον επιθετικός κριτής του Αλέξη Τσίπρα είναι ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς που ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν άρχισε η διαμάχη και εξ αιτίας του οποίου έπεσε και η κυβέρνηση στην οποία ανήκε το 1993.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας, «υπερασπιζόμενος τον πατριωτικό χαρακτήρα της συμφωνίας, με την οποία (τα Σκόπια) δεσμεύονται να παραιτηθούν από οποιαδήποτε οικειοποίηση της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, πιστεύει ότι θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».

«Έτσι θα μπορέσει η χώρα να επικεντρωθεί σε άλλες περιφερειακές προκλήσεις, ανάμεσα στις οποίες η ανανεωμένη ένταση με την Τουρκία, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς» καταλήγει η «Μοντ».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter