Γαλλικές εκλογές: Πιθανή διάσπαση στην ακροδεξιά;

Γαλλικές εκλογές: Πιθανή διάσπαση στην ακροδεξιά;

Την Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε κι επίσημα η προεκλογική της εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2022. Στην εκδήλωση για την έναρξη της τρίτης προσπάθειάς της να κατακτήσει τον προεδρικό θώκο επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν. Είπε στους οπαδούς του Εθνικού Μετώπου ότι εκείνη θα είναι η πρόεδρος των «γαλλικών ελευθεριών» μετά την πανδημία, κατηγορώντας παράλληλα το Μακρόν για τη δημιουργία μιας αστυνομοκρατούμενης κοινωνίας επιτήρησης όταν επέβαλε την επίδειξη υγειονομικού πάσου για την είσοδο σε καταστήματα και event. Η Λεπέν και ο Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα είναι αυτοί που θα επικρατήσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών, σε μια επανάληψη της προηγούμενης αναμέτρησης το 2017, με το γάλλο πρόεδρο να έχει βραχεία κεφαλή.

Ωστόσο, η ακροδεξιά ηγέτιδα απέφυγε να εκφραστεί για την πιθανότητα διάσπασης του εκλογικού της κοινού εξ αιτίας της φημολογούμενης υποψηφιότητας ενός τηλεαστέρα της ακροδεξιάς.

Ο λόγος για τον Ερίκ Ζεμούρ, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CNews, γνωστό για την απήχησή του στο δεξιό ακροατήριο. Ο γαλλοαλγερινός που με την ρητορική του έχει μαζέψει στην εκπομπή του Face à l’Info (Απέναντι στην πληροφόρηση, σε ελεύθερη μετάφραση) ανακοίνωσε ότι την εγκαταλείπει αφού το γαλλικό Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε περικοπή στην χρονική διάρκειά της. Αυτό κάνει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα ως υποψήφιος για τις εκλογές, μιας και η φιλοδοξία του να εμπλακεί με την πολιτική μόνο κρυφή δεν είναι.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας υποψηφιότητας

Από τον Ιούνιο, ο Ζεμούρ έχει πει ότι θέλει «να αναλάβει δράση» ενώ τον ίδιο μήνα ο εκδότης με τον οποίο συνεργάζεται για τα βιβλία του έσπασε το συμβόλαιό του καθώς «θέλει να γίνει πολιτικός». Ένα κίνημα νεολαίας υπέρ του αφισοκολλεί πόστερ υπέρ του ενώ Ένωση Φίλων Ζεμούρ ξεκινά καμπάνια για την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η ίδια ένωση ισχυρίζεται στο AFP ότι η υποψηφιότητα του Ζεμούρ έχει συγκεντρώσει τις 100 από τις 500 υπογραφές δημάρχων που χρειάζεται για να μπορέσει να πάρει μέρος στις εκλογές. Το Σεπτέμβριο ανέβαλλε επ’ αόριστον την στήλη του στην εφημερίδα Le Figaro ενώ προκάλεσε την Λεπέν σε debate. Τέλος, το περασμένο Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, καλεσμένος στο κανάλι France 2 παραδέχθηκε ότι δεν φοβάται να γίνει υποψήφιος και ότι θέλει να το κάνει αλλά με τους δικούς του όρους και σε χρόνο που θα θεωρήσει ο ίδιος κατάλληλο.

Ποιος είναι ο Ζεμούρ

Γεννημένος το 1958 με καταγωγή εβραιοαλγερινή, σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων ενώ απέτυχε δύο φορές να μπει στη φημισμένη Εθνική Σχολή Διοίκησης, της οποίας οι απόφοιτοι στελεχώνουν τα υψηλά κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού (ο Μακρόν είναι ένας από αυτούς). Θα ακολουθήσει σταδιοδρομία σε δεξιά έντυπα όπως η Le Figaro και τα περιοδικά Marianne και Valeurs Actuelles, ενώ το 2010 απολύθηκε από την Le Figaro για υποτιμητικά σχόλια που έκανε για τους μαύρους και τους Άραβες. Έχει συγγράψει τη βιογραφία του Ζακ Σιράκ, ενώ το 2006 έγραψε το βιβλίο «Το πρώτο φύλλο» για να καταδικάσει την «θηλυκοποίηση» της κοινωνίας. Αυτοπροσδιορίζεται ως γκωλικός και βοναπαρτικός ενώ είναι κατά του νεοφιλελευθερισμού. Σε συνέντευξή του, ο κοινωνιολόγος Ραφαέλ Γκλουκσμάν είπε ότι ο Ζεμούρ θέλει να γκρεμίσει τα τείχη που χωρίζουν τη δεξιά από την ακροδεξιά, υπό τη σημαία της τελευταίας. Ο Ζεμούρ θεωρεί ότι ο αντι-ρατσισμός είναι μια τακτική των αριστεριστών, που ξεκίνησε από το Φρανσουά Μιτεράν, για να ξεχάσουν οι πολίτες την φιλελεύθερη στροφή τους. Θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι για τους αριστεριστές ένα νέο προλεταριάτο, από το οποίο θα ξεκινήσει η επανάσταση…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter