Γαλλικές εκλογές: «Το κόμμα των ni-ni»

Γαλλικές εκλογές: «Το κόμμα των ni-ni»

Στα γαλλικά “ni-ni” σημαίνει “ούτε-ούτε”. Είναι μία έκφραση που ακούγεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες και αφορά στους ψηφοφόρους που σήμερα δεν θα πάνε στην κάλπη, κουρασμένοι από το δίλημμα να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων κανένας από τους οποίους δεν τους εκπροσωπεί.

«Ψηφίζω σε όλη μου τη ζωή, αλλά αυτή τη φορά δεν θα το κάνω. Δεν θέλω να δώσω την ψήφο μου ούτε σε έναν άνθρωπο σαν τον Μακρόν ούτε φυσικά στην ακροδεξιά Λεπέν. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για μένα, κανένας δεν έχει στο πρόγραμμα του κάτι για ανθρώπους σαν εμάς» είπε ο Φιλίπ Πιερσόν, σε ξένη δημοσιογράφο.

Ο Φιλίπ είναι 54 ετών, άνεργος τα τελευταία επτά χρόνια. Από τότε που έκλεισε ένα εργοστάσιο υφαντουργίας στο Αρκί Σιρ Ομπ, μια μικρή περιοχή στη βορειοανατολική Γαλλία, δεν κατάφερε να ξαναβρεί δουλειά. Μαζί με αυτόν πολλοί ακόμα συμπολίτες του. Όσοι μπορούσαν μετακόμισαν σε άλλες πόλεις, κυρίως στο Παρίσι.

Αυτός πρέπει να παραμείνει στον τόπο του διότι πρέπει να φροντίζει την 85χρονη παραπληγική μητέρα του, καθώς οι παροχές από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας έχουν μειωθεί. Άλλωστε ούτε η σύνταξη της φθάνει για να ζήσει η ίδια ούτε τα 470 ευρώ που παίρνει αυτός από το ταμείο ανεργίας αρκούν για τον ίδιο. Οι δύο μαζί τα καταφέρνουν καλύτερα.

«Ψυχολογικά μου είναι πολύ δύσκολο όποτε της ζητάω βοήθεια. Την ίδια στιγμή νοιώθω πολύ γερασμένος. Ξέρω ότι άνθρωποι σαν εμένα υπάρχουν πια πολλοί στη Γαλλία. Σε λίγο θα γίνουμε όπως στην Αμερική που βγάζουν από τα σπίτια τους αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν. Πολλά σπίτια εδώ είναι άδεια αλλά και πολλές οικογένειες βρίσκονται στον δρόμο. Οι τελευταίες ημέρες του μήνα είναι εφιάλτης για όλους, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς θα τα καταφέρουν μέχρι να ξαναπάρουν χρήματα» αναφέρει ο Φιλίπ.

Η ανεργία στη Γαλλία ξεπερνάει πλέον το 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μείωση της ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που πρόβαλε ο Φρανσουά Ολάντ, στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Κέρδισε αρκετούς ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρω και επεκράτησε του αντιπάλου του Νικολά Σαρκοζί. Δεν τη μείωσε όμως, την κληροδοτεί στον επόμενο πρόεδρο.

Η μητέρα του, Νικόλ Πιερσόν, βρίσκεται στην ίδια λογική με τον γιο της: «Ακούμε πολλά γύρω μας, μας κατηγορούν ότι αφήνουμε την τύχη μας στους άλλους. Δεν μπορώ όμως να υποστηρίξω ούτε το κουτάβι τον Μακρόν ούτε την ακροδεξιά. Στον πρώτο γύρω ψηφίσαμε τον Αμόν, τώρα αποφασίσαμε ότι δεν θα ψηφίσουμε ούτε τον ένα ούτε την άλλη».

Η Νικόλ και ο Φιλίπ Πιερσόν, ανήκουν στο περίπου 25% των Γάλλων που δεν θα ψηφίσουν σήμερα και την επόμενη πενταετία θα αποφασίζει για αυτούς ο πρόεδρος που θα αναδείξουν όσοι προσπαθήσουν να απαντήσουν στο δίλημμα μεταξύ «Πανούκλας ή χολέρας» όπως έγραψε η γαλλική εφημερίδα “Liberation”.

Πηγή: SVT/ Φωτογραφία: Φάνη Χέργκσταμ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter