Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία με την Ελλάδα αφορά στην «επικράτεια», δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία με την Ελλάδα αφορά στην «επικράτεια», δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ

Η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρίνισε σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV Γαλλίας το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

Η απάντηση ήρθε μετά από επικοινωνία που είχε το EURACTIV Γαλλίας με το ΥΠΕΞ της χώρας για το ζήτημα και ρωτώντας εάν η συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει δηλώσει εξαρχής πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία αν δεν αλλάξει το άρθρο 2 και 18 εξηγώντας πως το άρθρο 2 συγκεκριμένα, προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση κατά της «επικράτειας» αφήνοντας εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τώρα το γαλλικό ΥΠΕΞ. 

Η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter