Γαλλικός Τύπος: Εμπρηστής ο πρόεδρος Τραμπ

Γαλλικός Τύπος: Εμπρηστής ο πρόεδρος Τραμπ

Συνέπεια της απόφασης του “εμπρηστή” Τραμπ, ο οποίος “φυσάει τα κάρβουνα”, είναι ο θάνατος χθες των 59 Παλαιστινίων από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη μεθόριο της Γάζας με το Ισραήλ την ώρα που οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

“Οι προβοκάτορες είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου”, βεβαιώνει η Αλεξαντρά Σβαρτσμπρόντ στη Libération. “Πρέπει να είναι υπέρμετρα αλαζόνας κάποιος ή απόλυτα κυνικός για να τολμάει να προφέρει την λέξη ‘ειρήνη’ αφού έβαλε φωτιά στα (Παλαιστινιακά) Εδάφη”, προσθέτει.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο φονική της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης μετά τον πόλεμο το καλοκαίρι του 2014 στην Λωρίδα της Γάζας. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν έντονες ανησυχίες παγκοσμίως.

Στην La Croix ο Γκιγιόμ Γκουμπέρ υπενθυμίζει ότι “ευθύνη των παγκόσμιων εταίρων είναι να βοηθούν στην αναζήτηση λύσης κι όχι να βάζουν λάδι στη φωτιά. Όπως έκανε μόλις τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ”.

“Σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν εμπρηστής μέσα σε ναρκοπέδιο” σημειώνει παράλληλα ο Ερβέ Φαβρ της La Voix du Nord.

Ανεύθυνη απόφαση

Ο Ντομινίκ Γιουνγκ της Dernières Nouvelles d’Alsace κάνει λόγο για έναν “Ντόναλντ Τραμπ που θεωρεί έξυπνο να φυσάει τα κάρβουνα μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία”. Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ “είναι μια εμπρηστική χειρονομία σε μια περιοχή που δεν της λείπουν τα κάρβουνα”, σημειώνει παράλληλα ο Λοράν Μαρσάν στην Ouest-France, ενώ ο Μπερνάρ Μαγιάρ της Républicain Lorrain υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια “ανεύθυνη απόφαση”.

“Τι μπορούμε να κάνουμε με έναν πρόεδρο ενός ιστορικού συμμάχου του οποίου η συμπεριφορά θέτει πράγματι σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη”, διερωτάται ο Ντενίς Ζαμπάρ στη Nice-Matin.

“Αυτό που μόλις έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά κήρυξη πολέμου στον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν τον νοιάζει, αυτό είναι σίγουρο. Όμως αν ήθελε να υπηρετήσει την ειρήνη, θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο”, σημειώνει ο Ζαν Λεβαλουά της La Presse de la Manche.

“Μέσα στην τρέλα του, είναι συνεπής συμπληρώνοντας την καταγγελία της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν με το συμβολικό δώρο που προσέφερε στους Ισραηλινούς υπερεθνικιστές”, αναφέρει στη La République des Pyrénées ο Ζαν-Μισέλ Ελβίγκ που συμπεραίνει ότι “η περιοχή αυτή ήταν επικίνδυνη πριν από τον Τράμπ ενώ τώρα γίνεται εκρηκτική μαζί του”.

“Στο μανίκι του ως παίκτης του πόκερ, ο εκρηκτικός ηγέτης θα φυλούσε ένα δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο όμως δεν θα ικανοποιούσε κανέναν από τους εμπολέμους”, επισημαίνει επίσης ο Ντενίς Ντομέν της La Nouvelle République du Centre-Ouest.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter