Γάμος ομοφύλων: Ακροδεξιά και ΚΚΕ στυλώνουν τα πόδια στη Βουλή

Γάμος ομοφύλων: Ακροδεξιά και ΚΚΕ στυλώνουν τα πόδια στη Βουλή

Στην κοινή συνεδρίαση τριών συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής διεξάγεται η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με τα κόμματα της ακροδεξιάς, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, να κατακεραυνώνουν τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, κάτι που έκανε και το ΚΚΕ, προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- τον αντιφατικό ισχυρισμό περί υπονόμευσης των βιολογικών δεσμών γονέων – παιδιού τη στιγμή που ο Περισσός στηλιτεύει τον θεσμό της πυρηνικής οικογένειας.

Από τις τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, επισφραγίστηκε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας θα ταχθούν υπέρ, ενώ τα λοιπά κόμματα της μειοψηφίας σέρνουν τα εξ αμάξης στο νομοσχέδιο. Η σύμφυση ακροδεξιάς – ιεραρχίας επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, με τα σκοταδιστικά αφηγήματα και τις παραδοξολογίες να γίνονται «καραμέλα» στο στόμα ειδικών αγορητή και βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης.

Για παράδειγμα, ο Νίκος Παπαδόπουλος, βουλευτής της Νίκης, προέβη σε πολιτικούς θεατρινισμούς, ρωτώντας τους συναδέλφους του που θα υπερψηφίσουν: «Πώς θα πάτε στην εκκλησία; Στο παλατάκι του Χριστού και της Παναγίας το σπιτάκι;». «Ζήτω η Ελλάδα μας, η ορθοδοξία και η ελληνική ορθόδοξη οικογένεια!» κατέληξε φωνάζοντας.

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Νατσιού, Γιώργος Αποστολάκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως είπε και ο Ιερώνυμος, ενώ ο Παύλος Σαράκης μίλησε για σχέδιο νόμου που «αλλοιώνει νοήματα και αξίες αιώνων».

«Εμπορευματοποίηση και υπονόμευση»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η κ. Δάγκα υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο εμπορευματοποιείται η τεκνοποίηση και η τεκνοθεσία, ενώ υπονομεύεται η κοινωνική ανάγκη του παιδιού να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα, που περιλαμβάνει και τη βιολογική σχέση με τους γονείς.

«Η βάση της θέσης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού» είπε, κατηγορώντας όσους ταυτίζουν το ΚΚΕ με τη σκοταδιστική θέση της εκκλησίας την ώρα που -σύμφωνα με τα λεγόμενα της ειδικής αγορήτριας- το νομοσχέδιο κινείται σε συντηρητική λογική λόγω ενίσχυσης του προτύπου της πυρηνικής οικογένειας.

«Δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ»

Ο κύκλος των τοποθετήσεων ξεκίνησε με την εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία παρουσιάστηκε περισσότερο απολογητική προς το ακροατήριο και τις κοινωνικές ομάδες που διαφωνούν, παρά περήφανη για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει πως το νομοσχέδιο δεν επεκτείνει το δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την παρένθετη μητρότητα αλλά και τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2».

Εν συνεχεία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, έστειλε μήνυμα στην ιεραρχία λέγοντας πως «δεν υπάρχουν δημοψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ξεκαθαρίζοντας πως δεν γίνεται «μερικοί να είναι πιο ίσοι από τους άλλους».

Περιέγραψε την προβληματική κατάσταση που ισχύει για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών στην περίπτωση που ο βιολογικός γονέας χάσει τη ζωή του και θύμισε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου και την ανάδοχη παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Επισήμανε, επίσης, πως ≈το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν θα αποτελέσει κολυμβήθρα Σιλωάμ για τον κ. Μητσοτάκη», με φόντο τις κραυγαλέες παραβιάσεις του κράτους δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και την κατακρήμνιση της χώρας μας στην κατάταξη για την ελευθερία του τύπου.

«Έχουν ακουστεί πολλά μαργαριτάρια»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, έβαλλε κατά του ΚΚΕ για τη στάση και την επιχειρηματολογία του έναντι του νομοσχεδίου, θέτοντας στο στόχαστρο την επιμονή του Περισσού στο σχήμα της «βιολογικής συμπληρωματικότητας».

Ειδικότερα, είπε πως αφού σήμερα επιτρέπεται η τεκνοθεσία από έναν μόνο γονέα, τότε -κατά του σκεπτικό του ΚΚΕ- βάλλεται και το γονεϊκό πρότυπο. «Πρέπει να το καταργήσουμε κι αυτό;» αναρωτήθηκε δηκτικά, θυμίζοντας πως η έννοια της πατρότητας και της μητρότητας δεν είναι αμετάβλητη στην πορεία του χρόνου.

Τόνισε πως όσοι και όσες διαφωνούν με το νομοσχέδιο αυτό προκαλείται από την προκατάληψη που θέλει τησχέση ομόφυλων ζευγαριών να είναι «κατώτερης ηθικής ποιότητας», συμπεραίνοντας πως η προσπάθεια του ΚΚΕ να επισημάνει τη διαφορά των θέσεων του από αυτών της εκκλησίας υποκρύπτει «πολιτική ενοχή».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίτα για ομόφυλα ζευγάρια: Κενά στο νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα αναδείξει – Η αιχμή για τις δηλώσεις Σεραφείμ

Άδωνης Γεωργιάδης: Τι έγραφε στο βιβλίο του για τα ομόφυλα ζευγάρια πριν από τη μεγάλη κωλοτούμπα

Γάμος ομοφύλων: Πίεση από την Ιερά Σύνοδο μέσω επιστολής σε βουλευτές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter