Γάμος ομοφύλων: Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για εσωκομματικές παρενέργειες από την ψήφο

Γάμος ομοφύλων: Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για εσωκομματικές παρενέργειες από την ψήφο

Προβληματισμένοι είναι στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση μεγάλου τμήματος των βουλευτών της, κατά την ψηφοφορία στη βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η προσπάθεια να μεταπειστούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν πλήρως με το νομοσχέδιο έχει πέσει στο κενό. Αν και η επίσημη γραμμή που έχει χαράξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είναι να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, οι αντιστάσεις παραμένουν. Έτσι, το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ , αφότου για μια ακόμα φορά αναβλήθηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2024 αλλά δεν έγινε λόγω της κηδείας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, μέχρι την τελευταία στιγμή, το βράδυ της Πέμπτης, όπου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, να προσανατολίσει προς την αποχή ή τη δήλωση «παρών/ παρούσα» όσους/όσες διαφωνούν. Παρά τις επίμονες αναφορές της ηγεσίας ότι πρόκειται για ζήτημα ταυτοτικό και αξιακό για το ΠΑΣΟΚ, στη βάση τις προγραμματικές του θέσεις αλλά και τη διαδρομή του από την ίδρυσή του, αναμένεται να υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν «όχι» ή δεν θα παραστούν.

Οι επιφυλάξεις επιχειρήθηκε να καμφθούν μέσα από την ανάπτυξη επιχειρημάτων που ανέλαβαν κυρίως δυο πανεπιστημιακοί, η Τριανταφυλλιά (Λίνα) Παπαδοπούλου , Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, και ο Κωνσταντίνος Ρόκας, επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ παρενέβη με θέσεις υπέρ της ψήφισης και η Άννα Παπαδοπούλου, δικηγόρος, Γραμματέας Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ των διαφωνούντων είναι και η βουλευτής Εύβοιας, ιατρός Κατερίνα Καζάνη που εκφράζει αντιρρήσεις αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/παρένθετη κύηση. Σταθερά αρνητικοί είναι ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς. Προβληματισμούς έχει εκφράσει ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, κυρίως για συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν μετά την ψήφιση, μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη, που ενδεχομένως ανοίξουν το δρόμο για την παρένθετη κύηση. Διαφωνίες έχουν εκφράσει ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν και ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν. Η Γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη δεν διάκειται θετικά και η στάση της στην ψηφοφορία στη βουλή μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικές διενέξεις με δεδομένο ότι πρόκιεται για τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το σχόλιο για την εκδήλωση των «3»

Όσον αφορά στην εκδήλωση των «3» (Διονύσης Τεμπονέρας-ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Χριστοδουλάκης-ΠΑΣΟΚ, Έφη Αχτσιόγλου-Νέα Αριστερά), η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι ακολούθησε ήπιους τόνους στην αρνητική κριτική της, επιμένει ότι δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ αλλά την Κουμουνδούρου και τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. «Προχωράμε», λένε από το επιτελείο Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, με ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε στη συνέχεια κατά τις βουλευτικές εκλογές να είναι το κόμμα που θα ηγηθεί ως κυρίαρχος πόλος στο προοδευτικό χώρο στην εκλογική μάχη κατά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος Ομοφύλων: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρωτοπόρες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Γάμος ομοφύλων: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από τα ακροδεξιά κόμματα

Γλυφάδα: «Ίσως ήθελε να κρατήσει όμηρο τη Δέσποινα Καρνέση» – Τι ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας (Video)

Πρωταθλητής στα επιδόματα ο Μητσοτάκης – Έσπασε κάθε ρεκόρ

Πάµε ολοταχώς για σύνταξη στα 70

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter