Γάζα: 2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανεξέλεγκτη σύγκρουση

Γάζα: 2 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανεξέλεγκτη σύγκρουση

H βία επέστρεψε και πάλι στην Παλαιστίνη από την απόφαση του Τραμπ να _x000D_
αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δύο νεκροί και πάνω_x000D_
από 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων των Παλαιστινίων_x000D_
με τον Ισραηλινό στρατό.

H βία επέστρεψε και πάλι στην Παλαιστίνη από την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων των Παλαιστινίων με τον Ισραηλινό στρατό.

Σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο ΟΗΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε «την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης» της έντασης, όπως δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής». Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αναχαίτισε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Σε απάντηση έπληξε με αεροπορικούς βομβαρδιμούς στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τα πλήγματα αυτά.

Ο στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων. Οι αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτίριο δίπλα από το στρατόπεδο.

Αργότερα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι μια ρουκέτα από τη Γάζα έπεσε στην ισραηλινή πόλη Σιντερότ, χωρίς να διευκρινίσει αν προκάλεσε θύματα.

Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τα πραγματικά πυρά και τις πλαστικές σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με την υπηρεσία διακομιδής της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεκάδες ακόμη υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων. Τριάντα ένας τραυματίστηκαν την Πέμπτη.

Μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί κατευθύνθηκαν προς τις πύλες της Παλιάς Πόλης φωνάζοντας: «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά μας» και «Δεν θέλουμε κενά λόγια, θέλουμε πέτρες και καλάσνικοφ».

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Στη Χεβρόνα, τη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Στη Γάζα, η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα και έχει ζητήσει να κηρυχθεί μια Τρίτη ιντιφάντα, κάλεσε τους πιστούς να διαδηλώσουν.

«Όποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστίνιων και στόχος των οργανώσεών τους», τόνισε ο Φάτι Χάμαντ, ηγέτης της Χαμάς την ώρα που διαδηλωτές στη Γάζα έκαιγαν αφίσες του Τραμπ.

«Κηρύσσουμε ιντιφάντα μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε. Οι διαδηλώσεις περιορίστηκαν καθώς έπεφτε η νύχτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter