Γάζα: Aιματοβαμμένο παζάρι με ομήρους και πεινασμένους

Γάζα: Aιματοβαμμένο παζάρι με ομήρους και πεινασμένους

Με τις αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα να απασχολούν πλέον τις πολιτικές ηγεσίες σε Ευρώπη και Αμερική, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται να αδιαφορεί για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διεθνείς και περιφερειακές ισορροπίες μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης με μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι μέσα στην εβδομάδα παρουσίασε στη Χαμάς μια ανανεωμένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός, έσπευσε να ξεκαθαρίσει, απαντώντας στις διεθνείς πιέσεις να μην προχωρήσει στη Ράφα, πως η επιχείρηση θα γίνει. Μάλιστα ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει δρομολογηθεί και θα γίνει ανεξαρτήτως εάν η Χαμάς συμφωνήσει στην πρόταση εκεχειρίας.

Ομηροι αντί εκεχειρίας

Η συμφωνία που συζητούνταν μέσα στην εβδομάδα και για την οποία η Χαμάς αρχικά δεν εμφανιζόταν ιδιαίτερα «θερμή» προέβλεπε σε πρώτη φάση την κατάπαυση του πυρός για περίπου 40 ημέρες με τη σταδιακή απελευθέρωση 20 με 33 Ισραηλινών ομήρων και ταυτόχρονα δεκάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων. Σε δεύτερη φάση προέβλεπε την «αποκατάσταση μιας βιώσιμης εκεχειρίας», κατά την οποία θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι και θα δοθούν οι σοροί των νεκρών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση και άλλων Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η άρνηση της ισραηλινής πλευράς να συνδέσει την επιχείρηση με την πρόταση εκεχειρίας έχει στόχο από τη μια να εξασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια της και από την άλλη να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Χαμάς να δεχτεί την πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά να μη δεσμεύει το Ισραήλ να δεχτεί τη δεύτερη φάση και μια πιο μόνιμη λύση. Η Χαμάς πάντως έχει ζητήσει επανειλημμένως τη μόνιμη κατάπαυση πυρός για να δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ απορρίπτει το αίτημα της Χαμάς ως παράλογο. Σε αυτό το πλαίσιο η Αίγυπτος κάλεσε τις ομάδες των διαπραγματευτών στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές τους.

Αντίσταση στη Γάζα

Την ίδια ώρα πάντως που τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτά τα μέτωπα έδιναν και έπαιρναν, διεθνή μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν έντονη δραστηριότητα της παλαιστινιακής αντίστασης εντός της Λωρίδας για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με αναφορές, επί τουλάχιστον δύο 24ωρα μαίνονταν σφοδρές μάχες μεταξύ ένοπλων Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση της έντασης των βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ τοπικά στην κεντρική Γάζα όσο και σε άλλα σημεία της Λωρίδας.

Ενας παράγοντας που φαίνεται ότι βαραίνει ιδιαίτερα στις εξελίξεις είναι οι πιέσεις των ΗΠΑ προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να κλείσει ο κύκλος της έντασης που άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ούτως ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση. Πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε εκ νέου το Ισραήλ, στις οποίες ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη με την επιχείρηση στη Ράφα και ζητάει άμεση εκεχειρία, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις μυστικές συζητήσεις και τις προτάσεις των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ.

Στην ουσία το δίλημμα που θέτουν είναι απλό: ή δεν θα μας ακούσετε και θα συνεχίσετε την αυτοκαταστροφική πολιτική σας επιτιθέμενοι στη Γάζα με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεθνή απομόνωσή σας ή θα μας ακούσετε και θα έχετε μια ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, μια ειρηνευτική δύναμη υπό αραβική ηγεσία στη Γάζα και μια συμμαχία ασφαλείας υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Αυτά συμβαίνουν την ώρα που την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούσαν φήμες για επικείμενη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για την ισραηλινή ηγεσία και στελέχη της Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter