Γάζα: Αποτροπιασμός και διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό πλήγμα στην Ράφα – Τουλάχιστον 40 άμαχοι νεκροί

Γάζα: Αποτροπιασμός και διεθνείς αντιδράσεις για το ισραηλινό πλήγμα στην Ράφα – Τουλάχιστον 40 άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 40 άμαχους δολοφόνησαν οι ισραηλινές δυνάμεις με τον βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τον απολογισμό της παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 ‘μάρτυρες’ και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ.

Η νέα αυτή μαζική σφαγή αμάχων από ισραηλινά πλήγματα προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, καθώς όλοι σπεύδουν να υπενθυμίσουν στο Ισραήλ την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του.  Πιο συγκεκριμένα η Αίγυπτος έσπευσε να καταδικάσει «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα.

Από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της  Ισραήλ Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε ξεκάθαρα πως  το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.

Η αναβίωση της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της ΕΕ για τη Ράφα θα χρειαστεί κάποιον χρόνο, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ότι η αποστολή αυτή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που θέλουμε είναι η διάβαση της Ράφα να ανοίξει ξανά», σημείωσε ο Σάλενμπεργκ.

Από την πλευρά της η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «τρομακτικές» τις πληροφορίες για επιθέσεις με στόχο οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν… Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού», έγραψε η UNRWA στο Χ.

Διαβάστε επίσης:

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ – Ισπανίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter