Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος για τους αμάχους – Κόντρες στον ΟΗΕ με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια (LIVE)

Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος για τους αμάχους – Κόντρες στον ΟΗΕ με φόντο την ανθρωπιστική βοήθεια (LIVE)

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις και διαφωνίες για το πώς θα ανοίξει ο δίαυλος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ισοπεδωμένη και αποκλεισμένη Γάζα, ενώ σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός για εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής οι οποίοι στερούνται πρόσβασης σε νερό, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε το ρωσικό σχέδιο για την κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» από τη στιγμή που αναγγέλθηκε η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Το εν λόγω σχέδιο απορρίφθηκε, ωστόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και σήμερα, Τρίτη, θέτοντας επί τάπητος το σχέδιο που κατάρτισε η Βραζιλία.

Μπλίνκεν: «Συνεργασία ΗΠΑ και Ισραήλ για νέο σχέδιο»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προανήγγειλε τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ  θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από συνομιλίες εννέα ωρών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, «εάν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως «η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων έχει αποτρεπτικό ρόλο και δεν επιθυμεί να προκαλέσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter