Γάζα: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει από την Κύπρο

Γάζα: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει από την Κύπρο

Το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ανακοίνωσε για αυτό το Σαββατοκύριακο η ΕΕ, προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα στον αγώνα για να αποτρέψει έναν λιμό που ήδη στοιχίζει ζωές.

«Είμαστε τώρα πολύ κοντά στο άνοιγμα του διαδρόμου, ελπίζουμε αυτή την Κυριακή. Και χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι μια αρχική πιλοτική επιχείρηση θα ξεκινήσει σήμερα», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στους δημοσιογράφους μετά την περιήγηση στις λιμενικές εγκαταστάσεις στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας, το σημείο αναχώρησης για τις αποστολές βοήθειας.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία – Φιντάν: Συζητήσεις με ΗΠΑ για Ουκρανία, Γάζα και βελτίωση διμερών σχέσεων

Μια πιλοτική παράδοση αναμένεται να αποπλεύσει το Σάββατο, με ένα πλοίο που λειτουργεί από μια ισπανική ομάδα έρευνας και διάσωσης, Open Arms, να παίρνει τρόφιμα που παρέχονται από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και στεκόμαστε στο πλευρό των αθώων πολιτών στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Von der Leyen.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι τα φορτία θα πηγαίνουν κατευθείαν στη Γάζα, 210 ναυτικά μίλια μακριά, αλλά δεν είπε σε ποιοι σημείο θα ξεφορτώνεται, ούτε πώς θα διανεμηθούν τα τρόφιμα από το σημείο ελλιμενισμού. Δεν ήταν επίσης σαφές ποια ήταν η σχέση μεταξύ των αποστολών του Σαββατοκύριακου και ενός σχεδίου των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Πέμπτης, για την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες για να λαμβάνει αποστολές βοήθειας από την Κύπρο.

Η Von Der Leyen δεν ανέφερε το σχέδιο των ΗΠΑ στις παρατηρήσεις της στη Λάρνακα και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε τις προγραμματισμένες παραδόσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανακοίνωσαν επίσημα την υποστήριξή τους για τον διάδρομο θαλάσσιας βοήθειας, που οικοδομήθηκε γύρω από μια πρόταση, την Πρωτοβουλία Amalthea, που αναπτύχθηκε από την Κύπρο από τον Νοέμβριο, και η οποία περιγράφει έναν μηχανισμό για την πραγματοποίηση ασφαλών αποστολών στη Γάζα.

«Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στη Γάζα δια θαλάσσης θα είναι περίπλοκη και τα κράτη μας θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να προσαρμόζουν τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουν ότι παρέχουμε βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανία, Ελλάδα. , Ιταλία, Ολλανδία, Κύπρος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Β. και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι εργαζόμενοι στην αρωγή είναι γενικά καυστικοί σχετικά με το πρόγραμμα των ΗΠΑ για δημιουργία λιμανιών, επισημαίνοντας ότι δεν θα λειτουργούσε για αρκετές εβδομάδες, μια θανατηφόρα χρονική περίοδος ενόψει του λιμού. Σημείωσαν επίσης ότι δεν προκειται να επιλύσει τα προβλήματα διανομής και ασφάλειας που εμποδίζουν επί του παρόντος τις παραδόσεις βοήθειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter