Γάζα: Εκκλήσεις στον Σαρλ Μισέλ από τέσσερις χώρες για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Εκκλήσεις στον Σαρλ Μισέλ από τέσσερις χώρες για κατάπαυση του πυρός

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Μάλτας κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να κάνει μια «σοβαρή συζήτηση» αυτή την εβδομάδα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το POLITICO.

Θέμα αξιοπιστίας

«Πρέπει να ζητήσουμε επειγόντως από όλα τα μέρη να κηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών», έγραψαν οι τέσσερις ηγέτες. «Είναι καιρός να δράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοπιστία μας διακυβεύεται».

Η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας πρόκειται να επικεντρωθεί περισσότερο στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ ελπίζει να λάβει μια ιστορική απόφαση για την έναρξη συνομιλιών για να βάλει το Κίεβο στο κλαμπ των 27 και να επισφραγίσει μια βασική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα ρίξει μια σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην δοκιμασμένη πολεμική οικονομία της χώρας.

Η Μέση Ανατολή επείγει

Όμως, δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής στη Μέση Ανατολή, οι τέσσερις ηγέτες χαρακτήρισαν «επιτακτική ανάγκη να διεξαγάγουμε μια σοβαρή συζήτηση για τον πόλεμο» στη σύνοδο κορυφής. «Καλούμε την ηγεσία σας να κατευθύνει μια τέτοια συζήτηση, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στη συμφωνία σε μια σαφή και σταθερή θέση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπαν στον Μισέλ.

Η ΕΕ έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής να σχηματίσει κοινές θέσεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων για την επικείμενη σύνοδο των ηγετών, όπως αναφέρει το POLITICO, δεν υπάρχει ακόμη παράγραφος για τη Γάζα.

Στην τελευταία συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, συμφώνησαν να ζητήσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Μέση Ανατολή. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η επιστολή είναι πιθανό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση, δεδομένου του πόσο διχαστικό είναι ήδη το θέμα εντός του μπλοκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter