Γάζα: «Έλεος 2,1 εκατ. κινδυνεύουν να πεθάνουν», λέει ο ΠΟΥ – 29 νεκροί από την πείνα, ανάμεσά τους παιδιά

Γάζα: «Έλεος 2,1 εκατ. κινδυνεύουν να πεθάνουν», λέει ο ΠΟΥ – 29 νεκροί από την πείνα, ανάμεσά τους παιδιά

Μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, άρχισαν να φτάνουν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες περιοχές της Γάζας αλεύρι και άλλα τρόφιμα, καθώς το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση κάποιων φορτηγών, ωστόσο σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, η ποσότητα δεν επαρκεί.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 29 παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν τις τελευταίες μέρες από αιτίες σχετιζόμενες με την πείνα και χιλιάδες ακόμη κινδυνεύουν.

Στα σύνορα, παρέμειναν πολλά φορτηγά και ο κόσμος περιμένει προμήθειες ενώ η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος λεηλασιών από απελπισμένα πλήθη. «Κανένας πολίτης δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο πανικός ή οι λεηλασίες που θα ακολουθήσουν.»

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους παρότρυνε το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Εφιάλτης δίχως τέλος – Χιλιάδες παιδιά λιμοκτονούν στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επέτρεψε την είσοδο 100 φορτηγών με βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό την Τετάρτη, δύο μέρες αφότου χαλάρωσε για πρώτη φορά τους περιορισμούς υπό διεθνή πίεση.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι κατάφερε να περάσει ένα φορτηγό με ιατρικά είδη για τον εφοδιασμό του πρόχειρου νοσοκομείου στη Ράφα, αλλά η βοήθεια δεν επαρκεί.

«Αυτός ο ελάχιστος αριθμός φορτηγών είναι εντελώς ανεπαρκής. Μόνο η ταχεία, απρόσκοπτη και σταθερή ροή βοήθειας μπορεί να αρχίσει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στο έδαφος», ανέφερε ο οργανισμός.

«Έφτασε αλεύρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (του ΟΗΕ) και ξεκινήσαμε αμέσως να δουλεύουμε», δήλωσε ο φούρναρης Άχμεντ Αλ-Μπάνα, καθώς πίσω του περνούσαν πίτες πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς στο φούρνο του στο Ντέιρ αλ-Μάλαχ την Πέμπτη.

Παλαιστίνιοι ψήνουν ψωμί αφού το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μπόρεσε να φέρει αλεύρι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα μήνα, καθώς το Ισραήλ επέτρεψε να εισέλθει κάποια βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Όπως πρόσθεσε, οι φούρνοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας άρχισαν ξανά να λειτουργούν, έπειτα από δύο μήνες αδράνειας. «Θεού θέλοντος, σύντομα θα ξαναλειτουργήσουν και οι φούρνοι στο βόρειο τμήμα της Γάζας.»

Παλαιστίνιοι ψήνουν ψωμί αφού το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα μπόρεσε να φέρει αλεύρι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα μήνα, καθώς το Ισραήλ επέτρεψε να εισέλθει κάποια βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

 

Η διανομή ψωμιού αναμενόταν να ξεκινήσει αργότερα την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters ο Άμτζαντ αλ-Σάουα, διευθυντής του Δικτύου ΜΚΟ της Γάζας.

Όπως είπε, μόνο 90 φορτηγά πέρασαν τα σύνορα. «Κατά την εκεχειρία, εισέρχονταν καθημερινά 600 φορτηγά, οπότε η ποσότητα τώρα είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό», σημείωσε.

«Έλεος 2,1 εκατ. κινδυνεύουν να πεθάνουν»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους παρότρυνε χθες Πέμπτη το Ισραήλ να δείξει «έλεος» στη Λωρίδα της Γάζας, να βάλει τέλος στον πόλεμο και στη «συστηματική καταστροφή» των δομών υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σε ομιλία του στη Γενεύη, όπου διεξήχθη η παγκόσμια συνέλευση υγείας, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε πως ο πόλεμος αυτός δεν θα έχει κανένα όφελος, καλώντας να υπάρξει διαρκής λύση της σύγκρουσης.

«Η έκκληση για ειρήνη είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον του ίδιου του Ισραήλ. Αισθάνομαι ότι ο πόλεμος βλάπτει το ίδιο το Ισραήλ και δεν θα φέρει διαρκή λύση», είπε ο Δρ. Τέντρος, 60 ετών.

«Σας ζητώ να δείξετε έλεος. Θα είναι καλό για εσάς (σ.σ. το Ισραήλ) και καλό για τους Παλαιστίνιους. Θα είναι καλό για την ανθρωπότητα», επέμεινε.

Έπειτα από δυόμισι μήνες απόλυτου αποκλεισμού του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, κάπου 90 φορτηγά μετέφεραν προχθές Τετάρτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Είναι άδικο η τροφή να γίνεται όπλο. Είναι αληθινά άδικο να γίνεται το ιατρικό υλικό όπλο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Περίπου 2,1 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν», σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής διεύθυνσης αρμόδιας για την αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στον λιμό, πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (σ.σ. που απήχθησαν κατά την έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023) και πρέπει να ανεφοδιάσουμε και να ξαναστήσουμε στα πόδια του το σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

«Τουλάχιστον το 94% των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη δημόσια υγεία. Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, «σχεδόν όλες» οι υγειονομικές υποδομές έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας.

«Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία επανέρχονται σε λειτουργία και ανεφοδιάζονται και κατόπιν εκτίθενται εκ νέου σε εχθροπραξίες ή υφίστανται επιθέσεις. Αυτός ο κύκλος καταστροφής πρέπει να σταματήσει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως μόνο 20 θεωρείται «με βεβαιότητα» πως είναι ζωντανοί, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.762 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

«Τα παιδιά μας πεθαίνουν σιγά-σιγά»

Κάτοικοι της Γάζας όπως ο Χαου, που ζουν στο επίκεντρο του πολέμου που βρίσκεται τώρα στον 20ό μήνα του, δεν έχουν φωνή στη συζήτηση

Κάποιες μέρες είναι τυχερός και μπορεί να βρει σούπα φακής. Άλλες μέρες επιστρέφει με άδεια χέρια.

«Είμαι εδώ από τις οκτώ το πρωί, μόνο και μόνο για να πάρω ένα πιάτο για έξι άτομα, ενώ δεν είναι αρκετό για ένα άτομο».

Ο Χαου ανεβαίνει τις σκάλες στο διαμέρισμά του ενός δωματίου, όπου περιμένουν τα παιδιά του, καθισμένα σε ένα στρώμα. Δεν υπάρχει καμία έκπληξη για αυτό που έφερε σπίτι – πάλι σούπα.

Βάζει τη σούπα σε μικρά μεταλλικά μπολ και τα δίνει στα τέσσερα παιδιά του και στα δύο παιδιά του αδελφού του. Τα παιδιά, ήσυχα, τρώνε αργά και προσεκτικά.

«Δόξα τω Θεώ, όπως βλέπετε, αυτό είναι πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, δόξα τω Θεώ», είπε. Την προηγούμενη μέρα, είπε, η οικογένειά του δεν είχε φάει τίποτα.

«Μακάρι όλοι να ήταν δίπλα μας. Τα παιδιά μας πεθαίνουν σιγά – σιγά», είπε ο Χάου στο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Αναφορές για 29 νεκρούς και χιλιάδες να κινδυνεύουν από τη λιμοκτονία – Με το σταγονόμετρο η βοήθεια

Θαύμα! Μίλησε για τη Γάζα ο Μητσοτάκης και… τερμάτισε την αμετροέπεια

Μερτς προς Ισραήλ: «Να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Προκλητική διπλωματική διαρροή ενώ η Γάζα λιμοκτονεί: «Η Ελλάδα είναι θύμα της επιτυχίας της»

Γάζα: Μετά την παγκόσμια κατα

Ετικέτες

Documento Newsletter