Γάζα: Γιατί οι κινήσεις Νετανιάχου δεν δείχνουν «συμπόνοια» αλλά συνέχιση του πολέμου – Ανάλυση Haaretz

«Για τον Νετανιάχου, η έγκριση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι ένα μικρό τίμημα ώστε να συνεχίσει να σκοτώνει αδιακρίτως», σημειώνει ο Ζβι Μπαρέλ της Haaretz.

«Επέλεξε να επικαλεστεί την πίεση φιλοισραηλινών Αμερικανών βουλευτών και όχι την προειδοποίηση του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να εκτυλιχθεί ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Ο Νετανιάχου θυμάται ότι το Κογκρέσο πίεσε τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, ώστε να απεμπλακούν οι ΗΠΑ από την Υεμένη», σημειώνεται.

«Αν η απόφαση για την παροχή βοήθειας ελήφθη στο πλαίσιο πίεσης ενός τελεσιγράφου από τις ΗΠΑ, η εφαρμογή της από τον Νετανιάχου ήταν απρόσεκτη», τονίζει η Haaretz. Ο Τζέικ Γουντ, επικεφαλής της αμερικανικής οργάνωσης που επιβλέπει τη διανομή τροφίμων είχε καταστήσει σαφές στο CNN ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε επιχείρηση εκτοπισμού του παλαιστινιακού πληθυσμού».

Ο Γουντ αναγνώρισε ότι το σχέδιο «δεν είναι τέλειο» καθώς αφήνει 1 εκατ. πληθυσμού χωρίς βοήθεια. «Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος των Αμερικανών είναι η πιθανότητα χρήσης των κέντρων διανομής και βοήθειας να χρησιμοποιηθούν για τον εκτοπισμό αμάχων».

Ήδη έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για σχέδιο «στρατιωτικοποίησης των προσπαθειών ανεφοδιασμών της Γάζας και μετατροπής τους σε εργαλεία ελέγχου του πληθυσμού». Την ανησυχία αυτή συμμερίζονται επιχειρήσεις στη Γάζα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, το οποίο θα ανάγκαζε ουσιαστικά τους κατοίκους στη βόρεια Γάζα να φύγουν προς τα νότια ώστε να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

«Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στη συγκέντρωση δύο εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια μικρή περιοχή», δήλωσε στη Haaretz ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής. «Φοβόμαστε ότι έχει σκοπό να ανοίξει το δρόμο για μια μαζική εκδίωξη. Το Ισραήλ δεν θα χρειαστεί να ανακοινώσει εκκενώσεις – απλά θα απλώνει μπολ με φαγητό, όπως θα κάνατε για τις αδέσποτες γάτες, και θα ελπίζει ότι θα έρθει κόσμος. Από εκεί και πέρα, είναι σύντομος ο δρόμος για να ανοίξουν τα σύνορα και να τους «προσφέρουν» να περάσουν στην Αίγυπτο».

Η Αίγυπτος έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία πέραν του συνοριακού φράχτη, αλλά δεν είναι προετοιμασμένη για ένα σενάριο κατά το οποίο δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα περάσουν στα εδάφη της, όπως το 2008.

«Το Κάιρο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε μαζική απέλαση από τη Γάζα. Αραβικές πηγές λένε ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε ακόμη και προσωπικά στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Αλλά η Αίγυπτος δεν έχει καμία πραγματική εγγύηση ότι το Ισραήλ δεν θα επιχειρήσει να οργανώσει κάτι τέτοιο».

Η Haaretz επισημαίνει ότι ένα ακόμη άλυτο ζήτημα αποτελεί τη διανομή της βοήθειας. «Κάθε νοικοκυριό θα λάβει ένα πακέτο των 20 κιλών που προορίζεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες – που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά που έχουν μετατραπεί σε αρχηγούς νοικοκυριών θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις κάθε λίγες ημέρες για να λάβουν τρόφιμα. Αν δεν μπορούν να τα μεταφέρουν, δεν παίρνουν καθόλου. Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα επικρατήσει η δικαιοσύνη. Τι θα εμποδίσει τις ισχυρότερες οικογένειες να πάρουν περισσότερα από το μερίδιό τους ή να πουλήσουν τα τρόφιμα στη μαύρη αγορά».

Ο υπουργός Οικονομικών Σμότριτς σημείωσε ότι μία οργάνωση από τις ΗΠΑ θα αρχίσει τη διανομή τροφίμων απευθείας στους πολίτες, καθώς το άγχος της κυβέρνησης Νετανιάχου αποτελεί το «να μη φτάσει ούτε ένας κόκκος στη Χαμάς».

Διαβάστε επίσης

Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει τη φρίκη παρά τη διεθνή κατακραυγή – 55 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση σιωπά για τη γενοκτονία στη Γάζα ενώ ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Απομόνωση του Ισραήλ για να αποτραπεί εθνοκάθαρση στη Γάζα, ζητάει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Η Βρετανία παγώνει τις διαπραγματεύσεις για νέα εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ λόγω Γάζας

Γάζα: «Στάχτη στα μάτια», η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ, καταγγέλλουν διεθνείς ΜΚΟ

Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς προειδοποιούν το Ισραήλ ότι «θα αναλάβουν δράση», αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα

Γάζα: Μια «σταγόνα» ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού

Φάμελλος: «Στη Γάζα συντελείται γενοκτονία από το Ισραήλ. Αρνούμαι να κλείσω τα μάτια και να σιωπήσω…»

Γάζα: Το Ισραήλ θα επιτρέψει ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια μετά από «πίεση των συμμάχων»