Γάζα: Η διπλωματία της γενοκτονίας

Γάζα: Η διπλωματία της γενοκτονίας

Αμετανόητος ο Νετανιάχου συνεχίζει τη σφαγή την ώρα που η διεθνής κοινότητα απλώς… πιέζει για εκεχειρία

Καθώς οι σφαγές αμάχων στη Γάζα συνεχίζονται και τα ισραηλινά στρατεύματα είναι έτοιμα να ορμήσουν στη Ράφα αν παρέλθει η διορία που έχει δοθεί για την απελευθέρωση των ομήρων μέχρι τον Μάρτιο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο διπλωματικό πεδίο. Από τη μια η κυβέρνηση Νετανιάχου αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα συνεχίζει τη γενοκτονία και προσπαθεί να επιβάλει το δικό της μεταπολεμικό σενάριο, ενώ από την άλλη Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί τις προηγούμενες μέρες εμφανίζονταν έτοιμοι για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας.

Οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στην εβδομάδα και ιδιαίτερα τα χτυπήματα σε κατοικίες στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ και τη Ράφα με θύματα αμάχους (τουλάχιστον 40 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά) σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση που είναι σε εξέλιξη ύστερα από περίπου πέντε μήνες σφαγής αύξησαν λίγο παραπάνω την ήδη έντονη πίεση προς το Ισραήλ για να σταματήσει τις επιχειρήσεις του.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουν να πιέζουν οι ΗΠΑ με την επανάληψη της θέσης τους ότι η επιχείρηση στη Ράφα δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι το Ισραήλ να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό σχέδιο για την εκκένωση της πόλης από αμάχους. Είναι προφανές ότι αυτή η όχι και τόσο δυναμική στάση δεν αρκεί για να αποτρέψει το Ισραήλ να επιτεθεί, ενώ το βέτο που άσκησαν εκ νέου οι ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα αποδυναμώνει περαιτέρω τη θέση τους.

Από την άλλη, βέβαια, η στάση των ΗΠΑ είναι σύμφωνη με τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ, η οποία έχει ανοίξει και τη συζήτηση για επιπλέον κινήσεις σε διεθνές επίπεδο κατά της ισραηλινής ηγεσίας. Μέσα στην βδομάδα, επί παραδείγματι, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ υπέγραψε κείμενο με το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις που εξοπλίζουν το Ισραήλ να σταματήσουν να το κάνουν, αλλιώς κινδυνεύουν να είναι συμμέτοχες «σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης».

Στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πάντως –κι ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της άμεσης αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από διάφορες χώρες– η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με τη δημοσιοποίηση του δικού της σχεδίου για την επόμενη μέρα στη Γάζα. Σύμφωνα με αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί το Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας –όπως προωθούν οι ΗΠΑ– οποιαδήποτε παλαιστινιακή αρχή. Επιπλέον η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο και σε θέματα ασφαλείας στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη.

Το σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής που το απέρριψε. Μεταξύ άλλων η ισραηλινή πλευρά ζήτησε τη διάλυση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το Ισραήλ είχε παρουσιάσει στοιχεία για συνεργασία μελών της υπηρεσίας με τη Χαμάς, με αποτέλεσμα αρκετές κυβερνήσεις να διακόψουν τη χρηματοδότησή της. Μέσα στην εβδομάδα πάντως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ δεν είναι αξιόπιστα.

Στο φόντο των παραπάνω, σε Κάιρο και Παρίσι αντιπροσωπείες από το Ισραήλ αλλά και από τη Χαμάς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Αιγύπτιους εκπροσώπους για να βρεθεί ένα πλάνο που θα προβλέπει από τη μια απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και από την άλλη μια μακρά εκεχειρία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με Αιγύπτιους διαπραγματευτές, οι οποίοι στη συνέχεια μετέβησαν στο Παρίσι, όπου θα συζητούσαν με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ για το πλάνο εκεχειρίας και θα επέστρεφαν για νέα συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει το νέο προσχέδιο πρότασης για εκεχειρία στη Γάζα

Γάζα: Ο Μπάιντεν «βλέπει» ανακωχή, οι Ισραηλινοί επιμένουν στα σχέδια για τη Ράφα

Διαστημόπλοιο «Οδυσσέας»: Οι πρώτες εικόνες από τον νότιο πόλο της Σελήνης (Photos)

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θεωρεί αδιανόητο ότι ο Τραμπ στηρίζει τον Πούτιν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter