Γάζα: Η Ελβετία υποστηρίζει την έρευνα του ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Γάζα: Η Ελβετία υποστηρίζει την έρευνα του ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Σε δήλωσή του σχετικά με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ως κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης τη Δευτέρα την υποστήριξή του στο δικαστήριο, αναφέροντας: «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Το ΔΠΔ, ανέφερε η ανακοίνωση, «είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της τάξης και κεντρικός θεσμός για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την επιδίωξη της δικαιοσύνης, που αποτελούν βασικά συστατικά της βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας και συμφιλίωσης».

Η δήλωση σημειώνει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για αυτήν την κατάσταση από τον Μάρτιο του 2021. «Αυτή η έρευνα καλύπτει συμπεριφορές που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα του Καταστατικού της Ρώμης που διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014 στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Επικαλούμενη τους εισαγγελείς, επεσήμανε ότι η έρευνα επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας από και συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. «Η Ελβετία θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως το ΔΠΔ και το κρίσιμο έργο του, σε όλες τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της», ανέφερε το υπουργείο, καλώντας όλα τα κράτη να εξασφαλίσουν «πλήρη συνεργασία» με το δικαστήριο.

Ο Κένεθ Ροθ, πρώην διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά ότι δηλώσεις όπως αυτή της Ελβετίας «είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση της αμερικανικής πίεσης ώστε το Ισραήλ να συνεχίζει να μένει ατιμώρητο για εγκλήματα πολέμου (όπως οι εποικισμοί)».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ανελέητες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι αρχές στη Γάζα δήλωσαν την Τρίτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τους 14.100, μεταξύ των οποίων 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες. Ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 1.200, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter