Γάζα: Η σφαγή των αμάχων «σκοτώνει» την εκεχειρία

Γάζα: Η σφαγή των αμάχων «σκοτώνει» την εκεχειρία

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όχι μόνο δεν μπορούν να σταματήσουν τη σφαγή στη Γάζα αλλά και ότι η φρίκη δεν προβλέπεται να τελειώσει εάν δεν το αποφασίσει η ίδια έστειλε η ισραηλινή ηγεσία την Πέμπτη, με την εν ψυχρώ μαζική δολοφονία πάνω από 110 αμάχων που περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επίθεση των Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον του πλήθους που προσπαθούσε να πάρει ανθρωπιστική βοήθεια στον κυκλικό κόμβο Αλ Ναμπούλσι, δυτικά της πόλης της Γάζας, στο βόρειο κομμάτι του θύλακα, ήρθε την ώρα που η παλαιστινιακή πλευρά αλλά και η διεθνής κοινότητα έκαναν βήματα για να διαμορφώσουν το πλαίσιο για μια εκεχειρία, η οποία με τη σειρά της θα έστρωνε το έδαφος για μια πιο μόνιμη επίλυση του παλαιστινιακού. Στις συζητήσεις επισήμως συμμετέχει το Ισραήλ, όμως κατά τα φαινόμενα η επίθεση αυτή έγινε ακριβώς για να καταστεί ακόμη δυσκολότερη μια εκεχειρία, να συνεχιστεί χωρίς περιορισμούς η γενοκτονική σφαγή σε Λωρίδα της Γάζας –αλλά και Δυτική Οχθη–, να ανοίξει ο δρόμος για την επιχείρηση στη Ράφα και για να επιβάλει το Ισραήλ τη δική του λύση στο παλαιστινιακό, δηλαδή τη συνέχιση της κατοχής με μεγαλύτερη ένταση και έκταση.

Τι υποστήριξαν

Στις επίσημες ανακοινώσεις τους οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν –απίστευτα κυνικά– ότι οι θάνατοι προήλθαν από ποδοπάτημα και ότι οι ίδιοι δεν σκότωσαν πάνω από δέκα αμάχους όταν άνοιξαν πυρ στο σημείο. Η στάση αυτή και το ίδιο το περιστατικό έχουν προκαλέσει κύμα οργής στον αραβικό κόσμο ενόψει και του Ραμαζανιού, ενώ ΗΠΑ και Γερμανία ζητούν από τις ισραηλινές δυνάμεις να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη και η Γαλλία κι άλλες χώρες απαιτούν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Την «προσεκτική» και υπεύθυνη –υποτίθεται– αυτή στάση βέβαια οι ΗΠΑ την πήγαν ένα βήμα παραπέρα και έτσι άσκησαν βέτο σε σχετική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κατέθεσε η Αλγερία. Στο κείμενο αναφερόταν ότι «εκφράζεται βαθιά ανησυχία για το περιστατικό που προκλήθηκε από το ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ» και οι ΗΠΑ απάντησαν ότι ακόμη δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία για το περιστατικό.

Σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά το περιστατικό διάφορες περιφερειακές κινήσεις και εξελίξεις σχετικές με τη σύγκρουση στη Γάζα θα πρέπει να εξετάζονται υπό άλλο φως.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) με 50 εκατ. ευρώ και με άλλα 68 εκατ. ευρώ άλλες οργανώσεις στήριξης των Παλαιστινίων έρχεται να υπογραμμίσει ότι η ισραηλινή προπαγάνδα έχει αρχίσει να κουράζει. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει παραδώσει ούτε ένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχε διατυπώσει πως η UNRWΑ είχε επαφές με τη Χαμάς σε τοπικό επίπεδο στη Γάζα και οδήγησαν αρκετούς σε διακοπή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας.

Η επιστολή

Αντίστοιχα, αίσθηση προκάλεσε και η επιστολή που έστειλαν 200 πολιτικοί από δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία καλούν σε πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις και τις μεταφορές όπλων και εξοπλισμών προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή, που στην ουσία έθεσε υπόψη τους η Προοδευτική Διεθνής, ένα δίκτυο σοσιαλιστών βουλευτών και ακτιβιστών είναι ένα καλό μέσο πίεσης προς τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter