Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια (Video)

Γάζα: Ισραηλινοί διαδηλωτές βανδάλισαν ανθρωπιστική βοήθεια (Video)
Φωτογραφία: Video

Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλόκαραν τη Δευτέρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για τη Γάζα, πετώντας πακέτα τροφίμων στο δρόμο και σκίζοντας σακούλες με σιτηρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα φορτηγά, τα οποία δέχθηκαν επίθεση στο σημείο ελέγχου Tarqumiya δυτικά της Χεβρώνας, προέρχονταν από την Ιορδανία και κατευθύνονταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και βοήθεια.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τη “λεηλασία” των αυτοκινητοπομπών βοήθειας ως “απόλυτο αίσχος”.

Η ομάδα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη διαμαρτυρία δήλωσε ότι διαδήλωνε κατά της συνεχιζόμενης κράτησης ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Ανεπιβεβαίωτο υλικό που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε διαδηλωτές να ρίχνουν κιβώτια από φορτηγά στο έδαφος και να τα ποδοπατούν μόλις πέσουν.

 

Ορισμένα βίντεο φάνηκε να δείχνουν οχήματα να πυρπολούνται αργότερα το βράδυ. Το BBC δεν μπόρεσε να τα επαληθεύσει.

Σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η ομάδα ακτιβιστών Tzav 9 ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας.

Οι αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης την περιγράφουν ως μια δεξιά ομάδα που επιδιώκει να σταματήσει τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ εκεί κρατούνται Ισραηλινοί όμηροι.

Μια διαδηλώτρια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι βρισκόταν στο σημείο ελέγχου τη Δευτέρα επειδή άκουσε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια βρίσκονταν “στα χέρια της Χαμάς, η οποία προσπαθεί να σκοτώσει άλλους στρατιώτες και άλλους Ισραηλινούς πολίτες”.

 

Η Χάνα Γκιάτ, 33 ετών, δήλωσε ότι “κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να πηγαίνει στη Γάζα” μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι “υγιείς και ζωντανοί”.

Σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται η Jerusalem Post, η Tzav 9 απέρριψε ορισμένες από τις ενέργειες των διαδηλωτών, λέγοντας ότι “σήμερα διαπράχθηκαν πράξεις που δεν συνάδουν με τις αξίες του κινήματός μας”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “το μπλοκάρισμα των φορτηγών είναι ένα αποτελεσματικό και πρακτικό βήμα με το οποίο φωνάζουμε ότι “καμία βοήθεια δεν περνάει μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος όμηρος””.

Τέσσερις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, σύμφωνα με δήλωση των δικηγόρων τους.

 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η συμπεριφορά των διαδηλωτών ήταν “εντελώς και απολύτως απαράδεκτη” και ότι ο Λευκός Οίκος εκφράζει τις ανησυχίες του “στο υψηλότερο επίπεδο της ισραηλινής κυβέρνησης”.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα -προορισμένος προορισμός των φορτηγών με τη βοήθεια- αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας για πολλούς στη διεθνή κοινότητα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα βιώνουν “πλήρη λιμό”. Ενώ στο νότο, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται.

Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι έχει δεσμευτεί να διευκολύνει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και εντός αυτής και έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κλέβει τη βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία μιλά για επιτυχίες στο μέτωπο με τη Ρωσία

Τρόμος δίχως τέλος στη Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα… τίποτα»

Η Χεζμπολάχ «προειδοποιεί»: Οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν εάν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ιταλία: Μητέρα καταδικάσθηκε σε ισόβια για την εγκατάλειψη και τον θάνατο της κόρης της, δεκαοκτώ μόλις μηνών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter