Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από τα Ηνωμένα Έθνη, δύο ημέρες αφότου το Ισραήλ είπε ότι αίρει τον 11μηνο αποκλεισμό που είχε επιβάλει και άρχισε να επιτρέπει περιορισμένες διανομές στον θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ.
«Μέχρι στιγμής… καμία προμήθεια δεν έχει καταφέρει να φύγει από την περιοχή φόρτωσης Κερέμ Σαλόμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας πως αυτό συμβαίνει διότι οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν την πρόσβαση μόνο σε περιοχές εντός της Γάζας «που νιώσαμε πως δεν ήταν ασφαλείς» κι όπου το ενδεχόμενο λεηλασιών ήταν πιθανό λόγω της παρατεταμένης στέρησης.
Συνεχίζεται η σφαγή
Τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με απολογισμό των ελεγχόμενων από τη Χαμάς αρχών του παλαιστινιακού θύλακα.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα, κάνει λόγο για φονικά πλήγματα σε Τζαμπάλια, Ντέιρ αλ Μπάλα και κοντά στη Χαν Γιούνις, διευκρινίζοντας πως δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τις αναφορές. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε μόνο πως «έπληξε πάνω από 115 τρομοκρατικούς στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» το προηγούμενο 24ωρο.
Δεκάδες θάνατοι ανακοινώνονται καθημερινά από τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Επιπλέον, χερσαίες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε αρκετά σημεία.
Οι χειρισμοί του Ισραήλ έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Χθες Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση ανέστειλε τις εμπορικές συνομιλίες με το Ισραήλ, κάλεσε την ισραηλινή πρέσβειρα για να ζητήσει εξηγήσεις, ενώ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος εποίκων στη Δυτική Όχθη.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε πως η ΕΕ σκοπεύει να επανεξετάσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, λόγω των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Πυρ ομαδόν κατά της κυβερνητικής αφωνίας για το «λουτρό αίματος στη Γάζα»