Γάζα: Καταδικάζουν κάθε δήλωση για αναγκαστική «μετανάστευση» Παλαιστινίων τα κράτη του Κόλπου

Γάζα: Καταδικάζουν κάθε δήλωση για αναγκαστική «μετανάστευση» Παλαιστινίων τα κράτη του Κόλπου
AP Photo/Mohammed Dahman

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την Πέμπτη τις δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός λαός να μεταναστεύσει, την επομένη παρόμοιας έκκλησης του ακροδεξιού συναδέλφου του και υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Το βασίλειο “καταδικάζει και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχόλια των δύο υπουργών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει έναντι της “επιμονής” της ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο “μέσω των δηλώσεών της και των ενεργειών της”.

Το Κατάρ, το οποίο έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου, “καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο” τις δηλώσεις των δύο υπουργών. “Η πολιτική της συλλογικής τιμωρίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές εναντίον των κατοίκων της Γάζας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρόμοια με των γειτόνων του στον Κόλπο ήταν και η αντίδραση του Κουβέιτ, το οποίο προειδοποίησε για τα “ισραηλινά σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας ειδικότερα και του παλαιστινιακού λαού γενικότερα”.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, κατήγγειλαν επίσης “με τον πιο έντονο τρόπο τις εξτρεμιστικές δηλώσεις” των δύο υπουργών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων “εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψή του για τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις και όλες τις πρακτικές που απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κλιμάκωση και την αστάθεια στην περιοχή”, δήλωσε σε ανακοίνωση.

Τις δηλώσεις των δύο Ισραηλινών υπουργών κατήγγειλαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλαγή στρατηγικής στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε απόψε τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα, με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων στον νότο.

Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξει μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου που θα περιλαμβάνει επιδρομές, την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις καθώς και «ειδικές» επιχειρήσεις. Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση στον θύλακα, όμως δεν θα υπάρχει παρουσία Ισραηλινών πολιτών εκεί, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Τρεις φερόμενοι ως αγνοούμενοι είναι όμηροι

Τρεις Ισραηλινοί που φέρονταν ως αγνοούμενοι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

“Τρεις πολίτες που φέρονταν ως αγνοούμενοι μέχρι τώρα, ταυτοποιήθηκαν ως όμηροι και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν σχετικά”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει σε 132 τον αριθμό των ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών αρχών.

Η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 1.140 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους πολίτες, ενώ σχεδόν 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, εκ των οποίων περίπου 100 αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να “καταστρέψει” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εν είδει αντιποίνων και μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, 22.438 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, έφηβοι και μικρά παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter