Γάζα: Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων

Γάζα: Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και καυσίμων

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματοδότησης για την αγορά καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία νοσοκομείων, εγκαταστάσεων υδροδότησης και άλλων υποδομών ζωτικής σημασίας στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε την Τετάρτη ο Οργανισμός.

Η Ρόουζμερι ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γενική γραμματέας αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, υπενθύμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους απειλεί «να βυθίσει τη Γάζα σε νέο πόλεμο».

Τα κράτη μέλη του ΣΑ συμμετείχαν στη μηνιαία συνεδρίασή τους για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του ΟΗΕ με σκοπό να ανασχεθεί η βία και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντι Κάρλο δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχη καθώς ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα» που επιτρέπουν τη λειτουργία «περίπου 250 ζωτικής σημασίας υποδομών στη Γάζα» έχει ήδη «εξαντληθεί» και ζήτησε να χορηγηθούν επειγόντως 4,5 εκατομμύρια δολάρια ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την προσφορά αυτών των υπηρεσιών ως το τέλος της χρονιάς.

Ακόμη, η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις εξέφρασε έντονη ανησυχία για την «επικίνδυνα ανεπαρκή ποσότητα απολύτως απαραίτητων φαρμάκων» στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς έχει εξαντληθεί το 40% των αποθεμάτων.

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου σε θέατρο συχνών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Πάνω από 171 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Έχει επίσης σκοτωθεί ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, το Κάιρο και ο ΟΗΕ, διά του ειδικού απεσταλμένου του Νικολάι Μλαντένοφ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη σύναψη μιας συμφωνίας για μια εκεχειρία μακράς διάρκειας ανάμεσα στη Χαμάς, την παράταξη που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και το Ισραήλ.

Ένα από τα ζητούμενα των συνομιλιών είναι η άρση του ασφυκτικού αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χαμάς να παραδώσει τα λείψανα δύο ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί το 2014 στη Γάζα και δύο Ισραηλινούς που πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί και κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Τα δύο μέρη έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Η Ντι Κάρλο απηύθυνε σε «όλα τα μέρη» έκκληση να εγγυηθούν ότι θα διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στη Χαμάς να δώσει πληροφορίες για τους Ισραηλινούς που πιστεύεται πως κρατούνται αιχμάλωτοι στον θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter