Μετά το «ποτάμι» διεθνούς κατακραυγής, για την ασφυξία με λιμό που προκαλεί η ισραηλινή πλευρά στη Γάζα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως άρχισε να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν δυόμισι μήνες αφού το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει έτοιμος να δεχθεί προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Όλα αυτά στον απόηχο και της δήλωσης του Εχούντ Ολμέρτ, τέως πρωθυπουργού του Ισραήλ, που αναγκάστηκε να πει ότι αυτό που «κάνει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου».
Διαβάστε περισσότερα: Εχούντ Ολμέρτ – Τέως πρωθυπουργός Ισραήλ: Πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου αυτό που κάνει τώρα το Τελ Αβίβ στη Γάζα
Καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει να δέχεται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό από τις 2 Μαρτίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει την περιορισμένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Χθες, Τετάρτη, «ο ΟΗΕ συγκέντρωσε τα φορτία περίπου 90 φορτηγών στο σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ και τα έστειλε στη Γάζα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα επιβεβαίωσε ότι το φορτίο 87 φορτηγών εισήλθε στον θύλακα, με μήνυμά του στο Telegram στη διάρκεια της νύκτας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ είχε επισημάνει χθες ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ – αλεύρι, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια—εισήλθε στη Γάζα, έπειτα από 93 φορτηγά που πέρασαν στον θύλακα την Τρίτη και 10 τη Δευτέρα.
Όμως κανένα από τα φορτία αυτά δεν είχε καταφέρει να φύγει από τη ζώνη εκφόρτωσης του Κερέμ Σαλόμ μέχρι τώρα.
Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στις ομάδες του ΟΗΕ μόνο «να περάσουν από μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία κρίναμε ότι δεν είναι ασφαλής και ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν λεηλασίες με δεδομένη την παρατεταμένη στέρηση» που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι τις τελευταίες εβδομάδες είχε σημειώσει νωρίτερα χθες ο Ντιζαρίκ.
Για τον ΟΗΕ η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Γάζα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων της: πριν το ξέσπασμα του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, εισέρχονταν καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια.
Προσωρινή εκεχειρία
Έπειτα από εκεχειρία δύο μηνών, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα στις 18 Μαρτίου και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του περιοχές του θύλακα.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ένα σχέδιο για την «κατάκτηση» της Γάζας, που απαιτεί τον εκτοπισμό «της πλειονότητας» των 2,4 εκατ. κατοίκων της.
Από το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Γάζα με δηλωμένο στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
Ωστόσο χθες το βράδυ ο Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να δεχθεί «προσωρινή εκεχειρία» προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει «το σύνολο της Γάζας» μετά το πέρας των επιχειρήσεών του.
«Αν υπάρχει ένα ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι, είμαστε έτοιμοι», τόνισε, λέγοντας ότι 20 από τους 58 ομήρους (ανάμεσά τους η σορός ενός Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2014) που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα «είναι βέβαιο» ότι είναι ζωντανοί.
Επαναλαμβάνοντας το σχέδιο ο ισραηλινός στρατός να θέσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο της Γάζας, ο Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση» προκειμένου να διατηρήσει ελευθερία δράσης.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει τη φρίκη παρά τη διεθνή κατακραυγή – 55 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς
Έρχονται κυρώσεις ΕΕ στο Ισραήλ: Απόφαση για αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου λόγω Γάζας
Γάζα: «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν το επόμενο 48ωρο» – Δραματική έκκληση ΟΗΕ