Γάζα: Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την άσκηση πίεσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής για «περιορισμό» της σύγκρουσης

Γάζα: Ο Μπλίνκεν συνεχίζει την άσκηση πίεσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής για «περιορισμό» της σύγκρουσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στους περιφερειακούς παράγοντες για να διασφαλίσουν ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα περιοριστεί και να αποτραπεί «ένας ατελείωτος κύκλος βίας», καθώς συνέχισε το ταξίδι του μια εβδομάδα με στόχο την κατευνασμό των εντάσεων αλλά χωρίς ζητούμενο τον τερματισμό της σύγκρουσης και τον τρομακτικό φόρο αίματος που έχει στοιχίσει έως σήμερα ειδικά από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Την ώρα των επαφών του Μπλίνκεν το Σάββατο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταπάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς ισχυριζόμενο ότι έπληξε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα». Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε τα χτυπήματα ως «προκαταρκτική απάντηση» στη δολοφονία ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα σε μια επίθεση που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι χώρες… χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους με μερικούς από τους παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται για να συγκρατήσουν τις εξελίξεις και να βεβαιωθούμε ότι δεν δούμε την εξάπλωση της σύγκρουσης», είπε ο Μπλίνκεν πριν πετάξει. στην Ιορδανία, μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις του με Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας διαμήνυσε στον Ιρανό ομόλογό της ότι «το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του» πρέπει να σταματήσουν τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Επόμενος σταθμός αραβικά κράτη, Ισραήλ και Δυτική Οχθη

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσης αραβικά κράτη, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε ότι θα εξετάσει τι θα μπορούσε να γίνει για να μεγιστοποιηθεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα και να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι, ειδικά παιδιά», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα ο όλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή 1200 ανθρώπων στο Ισραήλ και έχει οδηγήσει στην ομηρία 240 άτομα, ενώ τα ισραηλινά αντίποινα έχουν κοστίσει έως σήμερα τη ζωή σε 22.700 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πάντως το Σάββατο ότι «ολοκλήρωσε την εξάρθρωση» της δομής διοίκησης της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Σάββατο, οι συγκρούσεις διαδραματίστηκαν μέσα και κοντά στη νότια πόλη Khan Younis, όπου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε σκοτώσει μέλη της Χαμάς. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε σφοδρό βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στο Χαν Γιουνίς. Θραύσματα χτύπησαν την ιατρική μονάδα εν μέσω ήχων πυρών από drones, αναφέρθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ένας ισραηλινός αεροσκάφος σκότωσε έξι άτομα στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης νωρίς την Κυριακή. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανακοίνωσε ότι υπήρξε σημαντική ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη αυτή.

Ορισμένες από τις δυνάμεις του Ισραήλ αποσύρθηκαν πρόσφατα από τη Γάζα, εν μέρει ως απάντηση στην πίεση των ΗΠΑ. Μιλώντας για τις προσπάθειες του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας, ο Χαγκάρι είπε ότι «θα το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο» χωρίς να διευκρινίσει.

Στο τρέχον ταξίδι του, ο Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου, να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα, να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στο έδαφος και να χαλιναγωγήσει ακροδεξιούς υπουργούς που έχουν ζητήσει μαζική επανεγκατάσταση. των Παλαιστινίων, μια ρητορική που οι ΗΠΑ καταδικάζονται ως ανεύθυνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter