Γάζα: Πώς αντέδρασαν οι διεθνείς ηγέτες στην αρχική συμφωνία εκεχειρίας
Θετικά μηνύματα για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός - Πυρά από τους σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς του Νετανιάχου

Ικανοποίηση εκφράζουν πολλές χώρες της διεθνούς κοινότητας από την εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, χαιρέτισε τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ στη Λωρίδα της Γάζας, που επιτεύχθηκε μέσω έμμεσων διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει τη βάση για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
«Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν προοίμιο για την επίτευξη βιώσιμης πολιτικής λύσης, η οποία θα τερματίσει την ισραηλινή κατοχή και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967», ανέφερε ο Αμπάς σε δήλωσή του, ευχαριστώντας παράλληλα των Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές που εξασφάλισαν την επιτυχία μιας συμφωνίας.
Η αναφορά στα σύνορα του 1967 παραπέμπει στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (5 έως 10 Ιουνίου 1967), μετά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη, την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο πόλεμος αυτός σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου μετώπου σύγκρουσης, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και οδηγώντας πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να βρίσκονται υπό καθεστώς κατοχής. Λίγους μήνες αργότερα, το Ψήφισμα 242 του ΟΗΕ ζήτησε την αποχώρηση του Ισραήλ από τα εδάφη με αντάλλαγμα τη διαρκή ειρήνη, θέτοντας τη βάση για τη λύση των δύο κρατών.
Σημεία της συμφωνίας
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025, αφορά την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τη μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα. Οι βασικοί όροι περιλαμβάνουν την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς (περίπου 47 ζωντανοί και 25 νεκροί) και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων. Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 2.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ενώ η εφαρμογή της πρώτης φάσης αναμενόταν να ξεκινήσει έως τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την έγκρισή της από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μεγάλη μέρα» για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ευχαριστώντας τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία) και δηλώνοντας ότι πρόκειται για τα “πρώτα βήματα προς μια Ισχυρή, Διαρκή και Αιώνια Ειρήνη”.
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ο πρωθυπουργός Ισραήλ έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα για το Ισραήλ» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ για την αφοσίωσή του στην αποστολή απελευθέρωσης των ομήρων. Ωστόσο, εκκρεμεί η έγκριση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.
With the approval of the first phase of the plan, all our hostages will be brought home. This is a diplomatic success and a national and moral victory for the State of Israel.
From the beginning, I made it clear: we will not rest until all our hostages return and all our goals…
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 8, 2025
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαίνεσε τις διπλωματικές προσπάθειες και δήλωσε ικανοποιημένη από την υποστήριξη Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής. Τόνισε την ανάγκη για πλήρη τήρηση των όρων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη χρήση της ευκαιρίας για να σφυρηλατηθεί μια αξιόπιστη πολιτική πορεία προς τη λύση των δύο κρατών.
Χαρακτηριστικά, σε δημοσίευσή της στο κοινωνικό δίκτυο Χ ανέφερε: «Επαινώ τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για την επίτευξη αυτής της σημαντικής εξέλιξης».
I welcome the announcement of an agreement to secure a ceasefire and the release of hostages in Gaza, based on the proposal put forward by @POTUS.
I commend the diplomatic efforts of the United States, Qatar, Egypt, and Türkiye in achieving this breakthrough. Am also encouraged…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 9, 2025
Εμμανουέλ Μακρόν: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «αυτή η συμφωνία πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου και την αρχή μιας πολιτικής λύσης που θα βασίζεται στη λύση των δύο κρατών… Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο».
Great hope for the hostages and their families, for the Palestinians in Gaza, and for the entire region.
I welcome the agreement reached overnight for the release of the hostages and the ceasefire in Gaza, and I commend the efforts of President @realDonaldTrump, as well as…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 9, 2025
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «χαιρετίζω τη συμφωνία για την πρώτη φάση του σχεδίου του Προέδρου Τραμπ για τη Γάζα. Όλα τα μέρη πρέπει να τηρήσουν πλήρως τους όρους. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για μια ασφαλή και ειρηνική Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της».
Ι welcome the agreement on the first phase of President Trump΄s Gaza plan- a step toward hope and stability. All parties must fully uphold the terms. Greece reaffirms its commitment to a secure and peaceful Middle East and is ready to play its part.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 9, 2025
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε στο Χ πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες όπως τόνισε συμμετείχε και η Τουρκία, οδήγησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας και πως θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους βασισμένο στα σύνορα του 1967.
Şarm El Şeyh’de yürütülen ve Türkiye olarak bizim de katkı sağladığımız Hamas-İsrail görüşmelerinin Gazze’de ateşkesle sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyorum.
İsrail hükûmetinin ateşkese teşvik edilmesinde gerekli siyasi iradeyi ortaya koyan ABD Başkanı Sayın Trump başta…
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 9, 2025
Αντόνιο Γκουτέρες: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε πως: «Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκμεταλλευτούν αυτή τη σημαντική ευκαιρία για να χαράξουν μια αξιόπιστη πολιτική πορεία προς τον τερματισμό της κατοχής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και επιτυγχάνοντας μια λύση δύο κρατών που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Τα διακυβεύματα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα».
I welcome the announcement of an agreement to secure a ceasefire & hostage release in Gaza, based on the proposal put forward by @POTUS. I commend the diplomatic efforts of the United States, Qatar, Egypt & Türkiye in brokering this desperately needed breakthrough.
I urge all…
— António Guterres (@antonioguterres) October 9, 2025
Μαρκ Κάρνεϊ: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ανακουφισμένος για την επιστροφή των ομήρων και επαίνεσε τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία).
Congratulations to President Trump for his essential leadership and thank you to Qatar, Egypt and Türkiye for their tireless work to support the negotiations.
I am relieved that the hostages will soon be reunited with their families.
After years of intense suffering, peace…
— Mark Carney (@MarkJCarney) October 9, 2025
Χαβιέ Μιλέι: Την ίδια στιγμή, ο τραμπικός πρόεδρος της Αργεντινής ανέφερεπως «θα υπογράψω την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής του συμβολής στη διεθνή ειρήνη», ακολουθώντας τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πως αξίζει το εν λόγω Νόμπελ «έχοντας τερματίσει τουλάχιστον επτά πολέμους».
Κιρ Στάρμερ: Από την πλευρά της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός επίσης δήλωσε πως η χώρα του «θα στηρίξει τα πρώτα βήματα και τα επόμενα στάδια συνομιλιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου».
I welcome the news that a deal has been reached on the first stage of President Trump’s peace plan for Gaza. pic.twitter.com/LIlo8103aJ
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) October 9, 2025
Αντιθέσεις στο Ισραήλ
Στον αντίποδα των θετικών αντιδράσεων, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαζέλ Σμότριχ, δήλωσε αντίθετος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Ο Σμότριχ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της, αναφέροντας πως «οι φυλακές θα αδειάσουν απελευθερώνοντας νέα γενιά τρομοκρατών». Παρόλα αυτά δήλωσε ικανοποιημένος για την επιστροφή των ομήρων ενώ δεν έκανε λόγο για τυχόν παραίτησή του όπως αναμενόταν.















