Μια φωτογραφία από τη Γάζα κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων: Παλαιστίνιοι σκαρφαλωμένοι μπροστά στο παράθυρο ενός φούρνου στο Νουσεϊράτ, παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Η λεζάντα λιτή και εύγλωττη: «Νουσεϊράτ, Γάζα: αγώνας για ένα κομμάτι ψωμί».
Το tweet του συγγραφέα και γλωσσολόγου Νίκου Σαραντάκου δεν σταματά στην εικόνα της σύγχρονης απελπισίας. Θυμίζει κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται: «Εκεί είχαν φιλοξενηθεί και Έλληνες πρόσφυγες, το 1943–1945».
Νουσεϊράτ, Γάζα: αγώνας για ένα κομμάτι ψωμί (σκαρφαλωμένοι μπροστά στο παράθυρο του φούρνου).
Εκεί είχαν φιλοξενηθεί και Έλληνες πρόσφυγες, το 1943-1945. pic.twitter.com/vu6WbyySlW
— Nikos Sarantakos (@nikosarantakos) May 23, 2025
Κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ελλάδας, χιλιάδες Έλληνες —κυρίως από τα Δωδεκάνησα, τη Χίο, τη Σάμο και το Καστελλόριζο— κατέφυγαν από τα νησιά σε μια εξαντλητική διαδρομή μέσω Τουρκίας, Συρίας και Αιγύπτου. Από το 1943 και μετά, μεγάλος αριθμός προσφύγων μεταφέρθηκε στην Παλαιστίνη, όπου δημιουργήθηκαν προσωρινοί καταυλισμοί από τη Middle East Relief and Refugee Administration (MERRA) και αργότερα από την UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration).
Στο Νουσεϊράτ, στην καρδιά της σημερινής Λωρίδας της Γάζας, λειτούργησε ένας από αυτούς τους καταυλισμούς. Εκεί φιλοξενήθηκαν για περίπου δύο χρόνια εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων, που ζούσαν σε σκηνές ή παραπήγματα, με πρόσβαση σε βασική σίτιση, ιατρική περίθαλψη, σχολεία και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Συνολικά, περισσότεροι από 70.000 Έλληνες πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν σε καταυλισμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή, από το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια, μέχρι τη Χάιφα και τη Γάζα.
Ο σημερινός αγώνας των Παλαιστινίων για το ψωμί της επιβίωσης, κάτω από τις ισραηλινές επιθέσεις και τον αποκλεισμό, φέρνει ανατριχιαστικά κοντά την ιστορική μνήμη με την τρέχουσα τραγωδία. Τότε, οι πρόσφυγες ήταν Έλληνες. Σήμερα, είναι Παλαιστίνιοι.
Η Γάζα, αιματοβαμμένη και πολιορκημένη, ήταν κάποτε τόπος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Σήμερα, μετατρέπεται σε σφαγείο αμάχων, με εικόνες όπως αυτή του φούρνου στο Νουσεϊράτ να φανερώνουν την έκταση της απελπισίας.
Όταν η μνήμη αποκτά πρόσωπο, δεν είναι απλώς ιστορική. Είναι πολιτική.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο – 12 τραυματίες, οι έξι σοβαρά
Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα Παλαιστινίων
Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: «Εξωφρενικά εμπόδια» στην ανθρωπιστική βοήθεια επιβάλλει το Ισραήλ (Video)
Δικαστικό «χαστούκι» στον Τραμπ για το Χάρβαρντ: Μπλόκο στην απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών
Ρωσία-Ουκρανία: Άρχισε η ανταλλαγή αιχμαλώτων – 760 στρατιώτες και πολίτες ελευθερώθηκαν ήδη