Γάζα: Την ίδια κασέτα παίζει ο Τραμπ

Συνεχίζει να προκρίνει ως λύση την προσωρινή κατάπαυση του πυρός χωρίς να πιέζει το Ισραήλ που συνεχίζει τη σφαγή των Παλαιστινίων

Οσο το διεθνές ενδιαφέρον εστιάζει ξανά στην Ουάσινγκτον και στον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ ως «μεσολαβητή» στο νέο παζάρι για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η σφαγή των Παλαιστινίων με αεροπορικά πλήγματα, πολιορκίες και στέρηση βασικών αγαθών συνεχίζεται αδιάκοπα. Η κυνική στρατηγική του Ισραήλ παραμένει αμετακίνητη: όσο χρόνο κερδίζει σε διπλωματικό επίπεδο με τη βοήθεια των ΗΠΑ τον «εξαργυρώνει» με επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του πεδίου. Με κάθε νέο γύρο οι επιθέσεις κλιμακώνονται, οι νεκροί πολλαπλασιάζονται και ο υπαινισσόμενος πραγματικός στόχος –η de facto προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών– πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ολοκλήρωσή του.

Στην προηγούμενη αμερικανική διπλωματική αποτυχία η συμφωνία που προέβλεπε 60ήμερη κατάπαυση του πυρός καταπατήθηκε στις 2 Μαρτίου από το Ισραήλ, όταν ο στρατός του άρχισε πάλι τους βομβαρδισμούς και έκλεισε τις διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρόμοιες συνθήκες φαίνονται να επαναλαμβάνονται και τώρα: διαπραγματεύσεις χωρίς σοβαρές εγγυήσεις και μια γενοκτονία που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα πίσω από την κουρτίνα της διπλωματίας. Μέσα στην εβδομάδα οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 82 ανθρώπους σε μόλις 24 ώρες, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την αρχή του πολέμου ξεπερνούν τις 57.700, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο Τραμπ παίζει πάλι την ίδια κασέτα με αυτά που έλεγε πριν από μερικούς μήνες: υποστήριξη σε προσωρινή κατάπαυση πυρός χωρίς καμία ουσιαστική πίεση προς το Ισραήλ, ενώ εξακολουθεί να χειραγωγείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απροκάλυπτα κολάκευσε τη ματαιοδοξία του προτείνοντάς τον για το Νόμπελ Ειρήνης μόλις λίγες ημέρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχίζει να παλεύει με τα ποσοστά αποδοχής του εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δίκης για διαφθορά. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας «Ma’ariv» το 49% των Ισραηλινών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι πιστεύει πως συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα για δικούς του πολιτικούς σκοπούς. Μετά και το νέο τετ α τετ των δύο στενών συμμάχων στον Λευκό Οίκο, δεν είναι σαφές εάν υπήρξε κάποια πρόοδος στη σφράγιση μιας 60ήμερης εκεχειρίας, που έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι μεταξύ Ισραηλινών, Αμερικανών και Καταριανών διαμεσολαβητών στην Ντόχα.

Η πρόταση για τη διαπραγμάτευση

Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, την απελευθέρωση περίπου των μισών ομήρων –δέκα– που παραμένουν στη ζωή και την παράδοση εννέα σορών νεκρών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς απαιτεί την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, «εγγυήσεις» για τον μόνιμο χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός και να ανακτήσουν τον χειρισμό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας ο ΟΗΕ και αναγνωρισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν θα υποχωρήσει από το θεμελιώδες αίτημά του να καταθέσει η Χαμάς τα όπλα της και να μη διαθέτει πλέον καμία κυβερνητική ή στρατιωτική ικανότητα, ένας όρος τον οποίο δεν θα αποδεχτεί εύκολα η οργάνωση παρά τη θετική της απόκριση στη συμφωνία. Ο Νετανιάχου τόνισε μάλιστα ότι «αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων σε 60 ημέρες, θα το πετύχουμε με άλλους τρόπους, χρησιμοποιώντας βία».

Business plan πάνω στα ερείπια

«Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στην Ντόχα, στο παρασκήνιο όμως το όραμα του μεγιστάνα για τη “Ριβιέρα” της Μέσης Ανατολής δεν έχει ξεθωριάσει», σύμφωνα με αποκάλυψη των «Financial Times».

Το επίμαχο δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα σχέδιο που βασίζεται στο όραμα της μετατροπής του παλαιστινιακού θύλακα σε μια ελκυστική οικονομική ζώνη, με τεχνητά νησιά και υπερσύγχρονη τεχνολογία, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται μεταξύ άλλων και το Ιδρυμα Τόνι Μπλερ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας συμμετείχε σε συναντήσεις σχετικά με το σχέδιο μετατροπής της Γάζας σε εμπορικό κόμβο. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης η Boston Consulting Group (BCG), Ισραηλινοί επιχειρηματίες, καθώς και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

ΕΕ – Μεξικό επικρίνουν τον προτεινόμενο δασμό 30% του Τραμπ που εκτόξευσε νέες απειλές

Μητσοτάκης: Ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κρεσέντο – «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Τραμπ: Δασμοί 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από τον Αύγουστο

ΟΑΣ Πρέβεζας: Με κυβερνητική κάλυψη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΠΕ – Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι

Βοσκοτόπια μέχρι και στις… κορφές της Βουλής – Την Κυριακή στο Documento

Επιδρομές στο ΤΣΜΕΔΕ για να ανοίξει… ξενοδοχείο – ΤΕΕ και φορείς μηχανικών καταγγέλλουν «βολικούς» βανδαλισμούς

Ετικέτες