Γάζα: Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ

Γάζα: Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ
AP Photo/Hatem Ali

Στη μια το μεσημέρι της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η δεσμευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) για τα προσωρινά μέτρα σχετικά με τα πεπραγμένα του Ισραήλ στην Γάζα, σύμφωνα με επίσημο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΔΧ.

Νωρίτερα αποκλειστικό δημοσίευμα του νοτιοαφρικανικού ιστότοπου News24, επικαλούμενο επικοινωνία με δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, είχε ενημερώσει ότι επίκειται απόφαση την Παρασκευή, ενώ υποστήριζε ότι η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής, που στην υπόθεση αυτή είναι η ενάγουσα, βρίσκεται στην Ολλανδία.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, αλλά και η κυβέρνηση Νετανιάχου υποστήριξαν ότι δεν είχαν κάποια επίσημη ενημέρωση από το δικαστήριο. Χαρακτηριστικό είναι πως στην σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Κρίσπιν Φίρι αναφερόταν ότι: «Δεν έχουμε καμία επίσημη επικοινωνία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το πότε θα βγει η απόφαση». Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ τόνιζε σε ισραηλινά μέσα πως η κυβέρνηση δεν έχει κάποια ενημέρωση και ότι θα διερευνήσει το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στην οποία η αφρικανική χώρα κατηγορεί την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα και ζητά την άμεση παύση των επιχειρήσεων εκεί, άνοιξε ενώπιον του Δικαστηρίου και η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε. Η όποια απόφαση για το εάν τελικά θα επιβληθούν προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ, είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα απόφαση τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ξεκαθάριζαν ότι η όποια απόφαση του δικαστηρίου τώρα δεν είναι η τελική και ότι το Δικαστήριο δεν θα κρίνει εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα τώρα. Αυτό θα αποφασιστεί στην συνέχεια της διαδικασίας η οποία μπορεί και να κρατήσει χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter