Γάζα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο – Η Χαμάς θέλει «συνολική συμφωνία» για εκεχειρία

Γάζα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο – Η Χαμάς θέλει «συνολική συμφωνία» για εκεχειρία
Ένας παλαιστίνιος μεταφέρει ένα κορίτσι που σκοτώθηκε από βόμβα του Ισραήλ. 7 Μαΐου 2025 (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Η Χαμάς επιθυμεί μια «συνολική και ολοκληρωμένη συμφωνία» για να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Γάζας και απορρίπτει τις προσπάθειες να επιβληθεί «μερική συμφωνία» πριν από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα από τα ηγετικά της στελέχη.

Η Χαμάς «επιμένει στην ανάγκη να επιτευχθεί μια συνολική και ολοκληρωμένη συμφωνία για να δοθεί τέλος στον πόλεμο», δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, απορρίπτοντας τις «απέλπιδες προσπάθειες, εν αναμονή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, να επιβληθεί μερική συμφωνία».

«Απανθρωποίηση» καταγγέλλει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ

Το σχέδιο του Ισραήλ για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, της οποίας ένας υπουργός της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβλεψε την πλήρη καταστροφή, απλώς εντείνει το σπιράλ βίας και εχθρότητας, κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνέντευξή του στο AFP.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο περισσότερη καταστροφή, περισσότερο μίσος, περισσότερη απανθρωποποίηση», σχολίασε ο Φόλκερ Τουρκ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ επικίνδυνη περίοδο για τους αμάχους».

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, η οποία προβλέπει και την «κατάκτηση» του παλαιστινιακού θύλακα και τον μαζικό εκτοπισμό του πληθυσμού της προς το νότιο τμήμα του.

Πολλές χώρες έχουν καταδικάσει το σχέδιο αυτό και έχουν ζητήσει να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα.

Για τον Ύπατο Αρμοστή ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να αρθεί αμέσως».

«Πρέπει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι υποχρέωση, είναι υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου», υπενθύμισε ο Τουρκ.

«Δεν μπορώ παρά να καλώ το Ισραήλ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ανάλογη με τις ανάγκες ενός πληθυσμού που υποφέρει σε ακραίο βαθμό», πρόσθεσε.

«Επιστροφή στους θεσμούς»

«Στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιστρέψουμε στις αρχές, στις αξίες, στους κανόνες, στους θεσμούς διότι έχουν υπηρετήσει σωστά την ανθρωπότητα τα τελευταία 80 χρόνια», εκτίμησε.

«Αν τις χάσουμε, θα χάσουμε πολλά από όσα ήταν δυνατά όσον αφορά την ανθρώπινη πρόοδο, την ανάπτυξη ακόμη και την ανθρωπιστική δράση και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο Τουρκ.

Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο «ο κόσμος να ενωθεί ξανά (…) οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου να δουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να ενεργήσουν υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ του πολέμου», κατέληξε ο Τουρκ.

Βρέφος πέθανε από υποσιτισμό

Η Τζενάν Αλσκάφι, ένα βρέφος 4 μηνών από τη Λωρίδα της Γάζας, πέθανε το Σάββατο από υποσιτισμό και γαστρεντερολογικά προβλήματα για τα οποία δεν μπορούσε να λάβει θεραπεία, σύμφωνα με τον γιατρό της, λόγω του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το βρέφος χρειαζόταν υποαλλεργικό γάλα –που πλέον δεν είναι διαθέσιμο στη Γάζα– για να αντιμετωπίσει τη χρόνια διάρροια που της είχε προκαλέσει υποσιτισμό και είχε αποδυναμώσει τόσο πολύ τον οργανισμό της που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μόλυνση, δήλωσε ο γιατρός Ραγκμπέμπ Ουάρς Άγκα που εργάζεται στο νοσοκομείο Ραντίσι στη βόρεια Γάζα.

«Η καρδιά μου έσπασε», δήλωσε η Άγια Αλσκάφι, μητέρα της Τζενάν, περιγράφοντας τον θάνατο του βρέφους της, το όνομα του οποίου σημαίνει «παράδεισος» στα αραβικά και το οποίο τις τελευταίες ημέρες της ζωή του έχασε το μισό του βάρος.

Από τις 2 Μαρτίου, μετά από μια προσωρινή εκεχειρία, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα.

Το Ισραήλ αρνείται ότι λείπουν τρόφιμα

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τα επίπεδα υποσιτισμού στη Γάζα και τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ευάλωτοι άνθρωποι –περιλαμβανομένων παιδιών– έχουν πεθάνει λόγω του αποκλεισμού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κρίση πείνας στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της εκεχειρίας εισήλθε στον θύλακα επαρκής ποσότητα βοήθειας και εξηγώντας ότι ο αποκλεισμός επιβλήθηκε προκειμένου να μην πέφτει στα χέρια της Χαμάς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση στα αγροκτήματα της Γάζας, ενώ δεν μπορούν να ψαρέψουν και στη θάλασσα, το σύνολο του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή του. Η τελευταία φορά που εισήλθε βοήθεια στη Γάζα ήταν στις 2 Μαρτίου.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί

Ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι στη Γάζα εκτυλίσσεται μια καταστροφή, με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) να τονίζει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του θύλακα που εκτιμάται στα 2,4 εκατ. – αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Ο υποσιτισμός επηρεάζει σοβαρά τα παιδιά, τις εγκύους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ενώ καθυστερεί την ανάρρωση ασθενών με σοβαρά τραύματα, τονίζουν πολλές οργανώσεις.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Έχουμε 9.000 με 10.000 παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία για υποσιτισμό», δήλωσε ο Τζόναθαν Κρικς, επικεφαλής επικοινωνίας της Unicef.

Η πείνα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα διότι προκαλεί καθυστέρηση στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο των κατοίκων της Γάζας είναι άστεγοι λόγω των καταστροφών που έχει προκαλέσει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

«Υπάρχει ένα μεγάλο βουνό από σκουπίδια μέσα στο οποίο σκάβουν παιδιά για να βρουν λίγη τροφή. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από ασθένειες για τις οποίες υπάρχει πρόληψη», πρόσθεσε ο Κρικς.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 65.000 παιδιά στον θύλακα εμφανίζουν συμπτώματα υποσιτισμού, ενώ το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας επεσήμανε ότι τουλάχιστον 57 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν πεθάνει από υποσιτισμό από τις 2 Μαρτίου.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει σε αίτημα να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά.

Αυξάνονται τα χρόνια νοσήματα λόγω υποσιτισμού

Η πείνα δεν επιδεινώνει τα προβλήματα μόνο στα παιδιά.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης ή υπέρταση, που απευθύνονται στα νοσοκομεία καθώς δεν διαθέτουν αρκετή τροφή και παρουσιάζουν έλλειψη πρωτεΐνης, θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Σε κλινική των MSF στην πόλη της Γάζας διακομίζονται πολλοί ασθενείς με σοβαρά τραύματα, η κατάσταση των οποίων επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε τρόφιμα και καθαρό νερό.

«Αναγκαζόμαστε να κρατήσουμε ασθενείς στο νοσοκομείο επί μήνες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε η Τζούλι Φοκόν. Υπάρχουν 350.000 ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στη Γάζα, όπως καρκίνος και διαβήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Λείπουν πολύ σημαντικά φάρμακα

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι στον θύλακα δεν υπάρχουν πλέον φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, υπέρταση ή διαβήτη, ενώ έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε βρεφικό γάλα και συμπληρώματα διατροφής.

«Τα ασθενοφόρα λειτουργούν με δυσκολία. Χωρίς τροφή, νερό, ιατρικά εφόδια ή καύσιμα η επιβίωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Πρέπει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανακοίνωσή της στο Reuters.

Οι έγκυες κινδυνεύουν ιδιαίτερα. «Σηκωνόμαστε και ζαλιζόμαστε λόγω της έλλειψης φαγητού. Δεν υπάρχουν αυγά, κρέας, τρόφιμα ή νερό. Είμαστε κουρασμένες. Ήρθαμε να προμηθευτούμε χάπια, αν τα βρούμε, ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε και να κινούμαστε», δήλωσε η Όλα αλ Καφάρνα, μια εκτοπισμένη έγκυος.

Μεταξύ του 10% και 20% των 4.500 εγκύων και μητέρων που θηλάζουν οι οποίες ερωτήθηκαν είναι υποσιτισμένες, τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Απρίλιο. Οι υποσιτισμένες έγκυες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η αναιμία, η κούραση και ο πρόωρος τοκετός.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία – Πακιστάν: «Κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου» – Η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ 

Παρίσι: Γαλλογερμανικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Παλαιστίνιος Μοσάμπ Αμπού Τόχα κερδίζει Πούλιτζερ και του αναστέλλουν τον λογαριασμό στο Facebook

Ετικέτες

Documento Newsletter