Γάζα – Χαμάς: Αισιοδοξία για συμφωνία εκεχειρίας «εντός 24 – 48 ωρών» – Οι δύο όροι των Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Γάζα – Χαμάς: Αισιοδοξία για συμφωνία εκεχειρίας «εντός 24 – 48 ωρών»  –  Οι δύο όροι των Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Χαραμάδα αισιοδοξίας για ειρήνευση φαίνεται ότι ανοίγει στη Γάζα καθώς σήμερα πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση στο Κάιρο της Αιγύπτου για συμφωνία εκεχειρίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης θα συζητήσει με μεσολαβητές την πρόταση για εκεχειρία έξι εβδομάδων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι το Ισραήλ «περισσότερο ή λιγότερο αποδέχτηκε» τους όρους της συμφωνίας.

Απεσταλμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και τη Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας που ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Δείτε επίσης – Γάζα: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στο Κάιρο – Εμπαιγμός ΗΠΑ με τις ρίψεις βοήθειας

Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι εάν το Ισραήλ ικανοποιήσει τα αιτήματά του — που περιλαμβάνουν στρατιωτική απόσυρση από τη Γάζα και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια — αυτό θα «άνοιγε το δρόμο για μια συμφωνία εντός των επόμενων 24-48 ωρών». Πρόσθεσε επίσης ότι η οργάνωση θα απαιτήσει “την είσοδο τουλάχιστον 400 έως 500 φορτηγών την ημέρα” που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα ως μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά το Σάββατο, είπε ότι “υπάρχει μια συμφωνία πλαίσιο” για μια κατάπαυση του πυρός την οποία “οι Ισραηλινοί λίγο πολύ έχουν αποδεχθεί”. Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι έχει αποδεχθεί το σχέδιο εκεχειρίας ή εάν θα παρευρεθεί στις συνομιλίες του Καΐρου.

Αλλοι 90 νεκροί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 μελών της οικογένειας των οποίων το σπίτι στο νότιο προσφυγικό καταυλισμό Ράφα χτυπήθηκε.

Σε ένδειξη της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ-Κούντρα είπε ότι τουλάχιστον 16 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό τις τελευταίες ημέρες καθώς «η πείνα εξαπλώνεται στα βόρεια της Λωρίδας».

66 αμερικανικά «δέματα» από αέρος

Στο εσωτερικό της Γάζας ο αγώνας των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων Παλαιστινίων είναι καθημερινός για ένα κομμάτι ψωμί.

Εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας οδικώς στον θύλακο, στον οποίο επιβάλλει πολιορκία το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου, αρκετές χώρες ρίχνουν ποσότητες με αλεξίπτωτα, ιδίως η Ιορδανία μαζί με τη Γαλλία, η Ολλανδία με τη Βρετανία, η Αίγυπτος μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες μια πρώτη τέτοια επιχείρηση: τρία στρατιωτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε ρίψεις 66 «δεμάτων» με αλεξίπτωτα. Περιείχαν πάνω από 38.000 γεύματα. Η επιχείρηση έγινε από κοινού με την Ιορδανία, διευκρίνισε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο η βοήθεια αυτή και με τον τρόπο με τον οποίο προσφέρεται αποτελεί εμπαιγμό για τον λαό της Παλαιστίνης καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ακόμα να καταδικάσουν τη σφαγή από ισραηλινούς στρατιώτες  πάνω από 100 αμάχων πεινασμένων στη Γάζα που είχαν σπεύσει για λίγο ψωμί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter